Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Crni bilans tuča u Kragujevcu: Jedan nasilnik državu košta milione dinara
 
 

Crni bilans tuča u Kragujevcu: Jedan nasilnik državu košta milione dinara

Građane Srbije svaki siledžija košta nekoliko miliona dinara, koliko staje lečenje žrtava. U ovu sumu suđenje i izdržavanje siledžije u zatvoru nije uračunato

Tokom 2012. u kragujevačkom Urgentnom centru pregledano je 670 pacijenata koji su stigli nakon tuča. Bilans prve polovine 2013. godine je sledeći: srednjoškolac u dvomesečnoj komi, taksista kome hirurzi rekonstruišu vilicu, ratni veteran koji je preživeo Vukovar, da bi mu tri đaka razbila glavu, usred dana u centru grada.

Građane Srbije svaki siledžija košta nekoliko miliona dinara, koliko staje lečenje žrtava. U ovu sumu suđenje i izdržavanje siledžije u zatvoru nije uračunato.

Kako kaže dr Drakče Radovanović od 670 primljenih tokom 2012. godine, njih 115 zadržano je na lečenju, najčešće zbog povreda glave.

- Reč je o mladim ljudima, deci takoreći. Povrede govore da se krvnički tuku, brutalnost napada je neverovatno povećana u poslednjih desetak godina. Povređeni su napadnuti “bokserima”, noževima, bejzbol palicama. Dešava se i da lekare na prijemu sačekaju protivničke ekipe koje su stigle sa povredama iz tuče, koju onda hoće da nastave u bolnici – objašnjava dr Radovanović.

Kragujevačka Hitna pomoć najviše posla zbog tuča ima u novembru i decembru, u vreme slava i novogodišnje proslave, ali i u maju i junu u vreme matura. Broj poziva Hitnoj povećava se i u danima kada se održavaju sportske priredbe i koncerti.

Zamenik direktora Zavoda za hitnu pomoć Rr Aleksandar Kličković kaže da su tuče iz kojih pacijenti stižu nalik napadu čopora na usamljenu jedinku.

- Tuča je među mladima oduvek bilo, ali su nekada to bila pesničenja i bilo je gotovo viteški. Sada grupa napada jedinku, prbiju ga, on padne, i tada na njega navale i oni koji ga nisu tukli dok je stajao. Šutiraju ga dok leži nemoćan. Par mladića u februaru je pozvalo taksistu da ih vozi u obližnje selo ujutru oko šest sati, nisu mu platili, pa su ga palicama prebili do neprepoznatljivosti. Mnogo je unapred isplaniranih tuča, započetih zbog ranijih sukoba, tako da napad nije rezultat trenutnog besa – objašnjava dr Kličković.

Teške povrede glave i mozga leče se najpre u Urgentnom centru, pa na neurohirurgiji, te na odeljenju za maksilo-facijalnu hirurgiju. To lečenje traje od tri do pet nedelja. Ono građane Srbije košta nekoliko miliona po pacijentu.

- Najpre je pitanje hoće li pacijent sa teškom povredom glave preživeti, kakve će posledice trpeti doživotno, koliko će porodicu koštati lekovi, rehabilitacija. Građane Srbije svako to lečenje od par nedelja, uz niz operaciija, košta nekoliko miliona dinara po pacijentu – objašnjava dr Radovanović.

Krajem jula prošle godine Saša Lekić (30) iz Kragujevca preminuo je od povreda nakon tuče. Nedelju dana kasnije grupa siledžije je dečaku V. M. (17) iz sela Rekovac, slomila lobanju i povredila mozak, samo zbog toga što je u rancu imao navijački dres fudbalskog kluba za koje siledžije ne navijaju.

 

Izvor: iKragujevac

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži