Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Izložba slika Emerika Feješa
 
 

Izložba slika Emerika Feješa

U sredu, 12. juna, u 19 časova, u Galeriji RIMA biće otvorena izložba slika Emerika Feješa, jednog od najznačajnijih umetnika sa ovih prostora, čije stvaralaštvo pripada „marginalnom slikarstvu“ ili „slikarstvu autsajdera“.

Na otvaranju će govoriti Nina Krstić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koja ujedno i potpisuje tekst o Feješu u katalogu izložbe.

Emerik Feješ (1904. Osijek - 1969. Novi Sad) je kao dugmetarski zanatlija sam počeo da slika u svojoj 45. godini, a od kada se zbog zdravstvenih problema penzionisao intenzivno je slikao sve do svoje smrti, radeći u skučenoj sobi svog novosadskog doma. Kao vrsni protagonista urbanog pejzaža u naivnoj umetnosti južnoslovenskih prostora, on još za života postaje veoma cenjen od strane najznačajnijih domaćih umetnika i poznavalaca umetnosti – Ivana Tabakovića, Ota Bihalji Merina, Dimitrija Bašičevića i mnogih drugih, i ujedno postaje jedan od najpoznatijih naivnih umetnika sveta.

Feješ slika gradove (ulice, trgove, građevine) u kojima nikada nije bio, koje je gledao samo na razglednicama, ali koji su u njegovoj interpretaciji postali „imaginarni svetovi“ izatkani od mreža gustih, razigranih linija i intenzivnih, smelih kolorističkih odnosa. Slikao je vrhovima šibica, najčešće temperom na papiru, da bi tek kasnije počeo da koristi kist, uljane boje, platno i lesonit.

U Galeriji „Rima“ posetioci će imati priliku da vide neke od najranijih radova, ali i najzrelija ostvarenja Feješove umetnosti u kojima njegova umetnička imaginacija preoblikuje poznate prizore Londona, Firence, Venecije, Beča, Brisela, Moskve, Beograda, Dubrovnika…

Izložba će trajati do 24. juna.

Izvor: GTO

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');