Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac JEZIVO i NEHUMANO: U kragujevačkom zatvoru bubašvabe opsedaju zatvorenike!
 
 

JEZIVO i NEHUMANO: U kragujevačkom zatvoru bubašvabe opsedaju zatvorenike!

U Okružnom zatvoru u Kragujevcu utvrđeno je 36 nedostataka. Između ostalog, nema evidencije testiranja na zarazne bolesti i droge, puno je insekata, a nedovoljno kamera za nadzor

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture posetio je Okružni zatvor u Kragujevcu i utvrdio 36 nedostataka, a reagovao je i ombudsman.
U kragujevačkom okružnom zatvoru u naselju Petrovac ima viška insekata i manjka kamera za video-nadzor. Nema evidencije testiranja na zarazne bolesti, a terapiju lekovima dele i radnici službe obezbeđenja.

Ovo je deo informacija iz izveštaja koji je nedavno sačinio tim stučnjaka Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture. Republički ombudsman je zatvoru uputio 36 preporuka mera za otklanjanje problema.
Šumadijski pritvorenici dele sudbinu naroda, pa nemaju, kao ni mnogi slobodni, odvojenu prostoriju za susret sa bračnim drugom. Nemaju ni sprave za vežbanje. Naknade za rad se osuđenicima ne isplaćuju redovno, navedeno je u izveštaju.

- U spavaonicama je duplo više zatvorenika nego što zakon propisuje. Na jednu osobu ne dolazi osam, nego četiri kvadratna metra prostora. U zatvoru se koriste trospratni kreveti, što povećava rizik od povređivanja, opisano je u izveštaju.

Jedan od problema jeste i to što su pritvorenici koji nisu ranije osuđivani i prekršajno osuđeni smešteni u spavaonicama sa osuđivanima.

Utvrđeno je i da zatvor nije u dovoljnoj meri pokriven video-nadzorom, a od nadležnih se zahteva da bez odlaganja preduzmu mere.
- Zbog “povećanog prisustva insekata” kragujevačkom zatvoru ombudsman preporučuje dezinsekciju. Zajedničko kupatilo za tuširanje osuđenih i u zatvorenom i u poluotvorenom odeljenju je staro i ruinirano, kuhinja takođe. Samice ne ispunjavaju propisane uslove – objašnjeno je u izveštaju.

Medicinska sestra u zatvoru zapravo je komandir u Službi za obezbeđenje. Ona nema licencu Komore medicinskih sestara i tehničara. U zatvoru nema stalno prisutnog lekara i sestre koji bi mogli da pruže prvu pomoć. Utvrđeno je, takođe, da terapiju lekovima dele pripadnici službe obezbeđenja.

- Utvrđeno je da je lekar u jednom slučaju tražio da se prekine izvršenje kazne zatvora za osuđenika M. Z. do završetka lečenja nakon teške povrede glave.
M. Z. je zatečen u zatvoru u vreme posete tima, što znači da se upravnik oglušio o predlog lekara, objašnjeno je uz napomenu da je upravniku naloženo da bez odlaganja preduzima mere koje mu preporuči lekar.

Prostorija za izdvajanje obolelih u kragujevačkom zatvoru je mala, u lošem stanju, bez mogućnosti za provetravanje i mokrog čvora. Ne vodi se ni evidencija testiranja na zarazne bolesti ili korišćenje droge.

Kao propust zaposlenih navedeno je i da prvi pregled uhapšenih ne uključuje obavezni pregled svih telesnih predela, bez odeće. Cilj ovog pregleda je otkrivanje eventualnih povreda koje mogu biti u vezi sa nasilnim postupanjem policije prema uhapšenom. Ombudsman zahteva i vođenje medicinske dokumentacije o tome.
U kragujevačkom zatvoru nema grupnih formi vaspitno-korektivnog delovanja niti se posvećuje dovoljno pažnje socijalnoj podršci osuđenima.

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture koji je obišao kragujevački zatvor činili su predstavnici Zaštitnika građana, Beogradskog centra za ljudska prava, Helsinškog odbora za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava.
Izvor:Telegraf

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');