Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Obaveštenje sindikalne organizacije „ Zastava oružje ”
 
 

Obaveštenje sindikalne organizacije „ Zastava oružje ”

Preduzeće Zastava oružije regristrovano je kao AD koji ima sledeću strukturu kapitala:
-    Vlada Repbulike Srbije....36,17%
-    Fond za razvoj................37,22%
-    Jugobanka AD Beograd.....1,29%
-    Grad Kragujevac...............0,57%
-    Društveni Kapital.............24,61%

Nastojanja Sindikata Odbrambene industrije prethodnih godina da se uđe u rešavanje društvenog kapitala nisu dale rezultat,I pored toga što je Član 86.Ustava propisao da se reši pitanje društvenog kapitala u zakonskom roku.U zakonskom roku to nije urađeno,pa je kao takav registrovan po novom Zakonu o privrednim društvima I nalazi se u strukturi vlasništva preduzeća.To zaposlenima po Statutu daje pravo učešća u Skupštini preduzeća I Nadzornom odobru čime su zaposleni u svim fabrikama učestovali u vlasničkoj I upravljačkoj strukturi,zastupajući interese društvenog kapitala.On se kreće oko 25%,u zavisnosti od preduzeća,I njegova procenjena vrednosti iznosi 7,5 milijardi dinara ukupno u svim fabrikama.

Fabrika Zastava oružije svoj Statut je prilagodila prema novom Zakonu,I prošla godine je to izglasao I predstavnik Ministarstva odbrane u Skupštini fabrike,kao I Nadzorni odbor.

Dolaskom nove vlasti I postavljanjem Jasminke Todorov na mesto pomoćnice ministra odbrane počinju problemi I pritisak na fabriku da zaposleni ne mogu biti predstavnici radnika u Nadzornom odoboru.Ministarstvo odbrane je nedavno delegiralo svoje predstavnike ispred državnog kapitala u Skupštini I Nadzornom odboru preduzeća,I naložilo im da razreše članove Nadzornog odbora koji predstavljaju društveni kapital.

Sindikati fabrika Odbrambene indistrije smatraju da je to motiv da se postave partijski kadrovi,uzimajući u obzir činjenicu da je u Zastava oružije trenutno jedan član Nadzornog odbora I nije iz redova zaposlenih,ali če I on biti razrešen 3.jula na zakazanoj sednici Skupštine.

Svi pokušaji do sada da se problemi reše dijalogom propali su,jer odgovor Ministarstva odbrane je da ne želi da pregovarju sa sindikatima,I pored jasne poruke da dok postoji društveni kapital – radnici hoće predstavnike u Nadzornom odboru.

28.jun 2013.god

U Kragujevcu

Sindikalna organizacija

Zastava oružije

Predsednik

Dragan Ilić

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');