Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Betmen je Šumadinac!
 
 

Betmen je Šumadinac!

Leti kao ptica, a čovek! Krstarećom brzinom od preko 200 kilometara na sat ležerno plovi nebom!

 

To upravo radi Branislav Aćimović (38) iz Kragujevca, elektrotehničar zaposlen u pošti.

Laički gledano, on leti kao planetarno poznati Betmen, a zvanično je BASE skakač i wingsuit pilot, i to jedini u Srbiji koji se bavi ovim ekstremnim sportom, koji je po „Forbsovoj“ listi u samom vrhu po opasnosti. BASE je akronim sastavljen od početnih slova imenica na engleskom jeziku koje označavaju objekte sa kojih se skače – zgrade, antene, mostovi i litice. U svetu ima svega 200 ovakvih skakača i to rade u odelu sa krilima i padobranom koji im služi samo za prizemljenje.

Dok se bavio padobranstvom na vazduhoplovnom mitingu, Branislav je pre osam godina upoznao jednog hrvatskog BASE skakača, koji mu je ubrzo postao i mentor. Spakovao se i otputovao 600 kilometara od kuće da bi napravio svoje prve skokove. Na pitanje zašto se odlučio za tako opasan poduhvat, kratko odgovara: “Letite kao ptica, treba li bolji razlog?”

U ovom sportu važna je oprema. Padobran kojim se skakači prizemljuju i odelo sa krilima. Stručno se zove odelo za promenu aerodinamike tela i kvalitetno urađeno košta oko 1.300 evra.

- U njemu izgledate kao leteći veverac. Pravi se od sintetičke svile i ne propušta vazduh. Kada se odrazite sa litice, prostor između ruku i nogu se napuni vazduhom i to vam daje mogućnost da letite – kaže Branislav i dodaje da je samo proteklog meseca dvoje njegovih prijatelja skakača u svetu izgubilo život. O osećaju kada brzinom od preko 200 kilometara proleće pored stena kaže: “Deluje prilično nestvarno. Da bi leteo, moraš da budeš ležeran, ali i fokusiran na to što radiš, tako da se može reći da si u stanju meditacije. Kada se leti tako velikom brzinom, i najmanji pogrešan potez može da bude koban”, objašnjava Branislav uz napomenu da je odraz najbitniji deo leta.

- U tih nekoliko sekundi dok propadate odelo se puni vazduhom. Sve pre i posle betmen_ctog trenutka ne postoji u vašim mislima – priča Branislav. U odelu sa krilima za 3,5 sekundi dostiže se brzina do 160 kilometara na sat, kao kod bolida Formule 1. Najveća vektorska brzina koju je Branislav imao je 270 kilometara na čas. Najduži njegov let trajao je dva minuta, a najviša litica je bila 1.800 metara. Najvažnija deviza BASE skakača je „Ne idem da probam, idem to da uradim“!

Branislav je jedini Srbin koji se bavi ovim sportom, ali do sada nije skakao u našoj zemlji. Uglavnom putuje u inostranstvo: Italiju, Norvešku, Švajcarsku, gde pronalazi litice sa kojih skače, ali i prijatelje koji se bave ovim sportom. Želeo je da skače sa Avalskog tornja, ali mu nije odobreno, jer malo ko hoće da preuzme odgovornost.

Izvor: Alo!
Foto: Biljana Nenković

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži