Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Obaveštenje sindikalne organizacije „ Zastava oružje ”
 
 

Obaveštenje sindikalne organizacije „ Zastava oružje ”

Informacija za medije.

 

Na konferenciji za štampu koja je u utorak, 2.jula održao ministar odbrane izneti su   navodi koji mogu da stvore iskrivljenu sliku o fabrici Zastava oružje, pa iz tog razloga  Sindikalna organizacija Zastava oružje javnost upoznaje sa istinitim činjenicama.

Obaveze koje ima Zastava oružje nastajale su proteklih decenija zbog nedovoljnog finansijskog priliva, a razlog tome je bila minimalna uposlenost fabrike. Ugovora za Vojsku nije bilo, ili ih je bilo na nivou nedovoljne uposlenosti kapaciteta. Policija decenijama ne kupuje oružje od naše fabrike već se naoružava oružjem inostranih proizvođača. Mnogi ugovori koje je fabrika imala proteklih godina nisu mogli da se realizuju zbog nepovoljnog političkog položaja naše zemlje, a često i zbog opstrukcije nadležnih ministarstava.

Fabrika nije bila u statusu restrukturiranja kako bi dobijala redovne subvencije koje su u isto vreme dodeljivane privatnim preduzećima u iznosima od više stotina miliona dinara.Kada je reč o dugovanjima, važno je napomenuti da se u njihovoj strukturi nalaze  i preuzeti avansi za robu koja će tek biti isporučena, kao i kratkoročni krediti uzeti od banaka za finansiranje ključnih pravaca proizvodnje, a to opet zbog toga što fabrika godinama nema značajniju finansijsku podršku države. Preduzeće je potpuno izvozno orijentisano i u 2012.godini je izvezlo robe za 27 milona dolara . 80% resursa se nabavlja od proizvođača koji posluju i rade u Srbiji, čime se daje doprinos pokretanju domaće privrede. Od zarada koje se isplate u našoj fabrici živi više hiljada građana Kragujevca.

Domaće tržište za LSO je potpuno zatvoreno zbog visokih taksi i poreza koje su nametnute vlasnicima oružja i od kojih država ubira 20 miliona evra godišnje. Poslovi za američko tržište obezbeđuju stabilnost, i za to država uzima 7% provizije za izvoz koji ide preko SDPR-a.

Dok je država imala preča posla Sindikat Zastava oružje je čuvao ljude, oružarska znanja  i fabriku. Snagom Sindikata smo se izborili za preživljavanje, i onda kada su fabrici svi okrenuli leđa. U momentima krize, kada nije bilo isplate zarada, preduzimane su najradikalnije akcije kako bi se spasilo radništvo od otpuštanja i bezizlaza, i  pored toga što je Vlada proglasila preduzeće Zastava oružje da je od strateškog značaja za odbranu zemlje. Iz tog razloga preduzeće nije  ušlo u postupak privatizacije, i protivno Ustavu i zakonima status društvenog kapitala je ostao nerešen.

Zbog postojanja društvenog kapitala radnici su svih godina imali svoje predstavnike u Skupštini preduzeća, Upravnom odboru, i sada u Nadzornom odboru. Stavovi svih sindikata i fabrika Odbrambene industrije Srbije su bili da se uđe u rešavanje društvenog kapitala. To nije urađeno, i kao takav je registrovan u vlasničkoj strukturi svih preduzeća, i to u Agenciji za privredne registre. Na inicijativu Sindikata, i sastanka sa ministrom odbrane D.Šutanovcem, prethodna Vlada je pripremila odluku o konverziji obaveza svih preduzeća OIS, ali pošto postupak konverzije još uvek nije okončan  enormne kamate svakodnevno dodatno opterećuju bilanse preduzeća.

D.I (Dragan Ilić), predsednik Sindikata koji broji 1.950 članova, od 2004. do 2012. godine je bio izabran za zamenika predsednika Upravnog odbora i to na predlog članova Upravnog odbora iz redova Ministarstva odbrane. Od 2006. do 2008. godine je bio i predsedavajući UO jer država nije smatrala važnim ili imala interes da delegira predsedavajućeg u trenucima velike krize i nezaposlenosti.

 

Na poziv američkog kupca  predsednik Sindikalne organizacije i član Nadzornog odbora boravio je u Las Vegasu na najvećem sajmu lovačkog oružja. Iznos od 14.000 $ koji se navodi da je D.I. potrošio je iznos za sve članove delegacije iz fabrike Zastava oružje koji su prisustvovali ovom sajmu, i jedino je putovanje na koje je išao predsednik Sindikalne organizacije kao član Nadzornog odbora.

Nadoknada koja se prima poslednje četiri godine za rad u Nadzornom odboru je predlog predstavnika Ministarstva odbrane, a verujemo da će je zbog mera štednje aktuelna vlast sada i ukinuti.

Sindikalna organizacija Zastava oružje smatra da je do konačnog rešavanja statusa društvenog kapitala neophodno da zaposleni učestvuju u radu Nadzornog odbora, a takođe očekujemo konkretne poteze koje će Ministarstvo odbrane preduzimati u cilju tehnološkog podizanja procesa proizvodnje, poboljšanja uslova rada i boljeg socijalno – ekonomskog statusa zaposlenih.

3. jul 2013.god

U Kragujevcu

Sindikalna organizacija

Zastava oružije

Predsednik

Dragan Ilić

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');