Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Poseta zavodu za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“
 
 

Poseta zavodu za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“

Komitet za Međunarodnu Saradnju Studenata Medicine u saradnji sa Zavodom za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“ organizovao je juče prijem stranih studenata medicine u pomenuti Zavod.

Naime Komitet za Međunarodnu Saradnju Studenata Medicine IFMSA-Serbia je internacionalna organizacija koja postoji u preko 100 zemalja. Pored raznih humanitarnih i edukativnih akcija, ova organizacija se bavi i razmenom studenata medicine među zemljama članicama ove organizacije. IFMSA-Serbia ima Lokalne Komitete u svim  Univerzitetskim gradovima u zemlji (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac). Ove godine je Kragujevac domaćin za ukupno 20 stranih studenata, od kojih je njih 6 ugošćeno u toku meseca jula.

Ovih 6 studenata su iz Rusije (5) i Kanade (1). Obzirom da je reč o profesionalnoj razmeni, budućih lekara, obezbeđena im je stručna praksa u Kliničkom Centru Kragujevac kao i mentori, jedni od najboljih i najuglednijih profesora Fakulteta medicinskih nauka.  Na inicijativu članova Lokalnog komiteta Kragujevac, a u organizaciji Zavoda „Male Pčelice“ stranim studentima je omogućena poseta ovoj instituciji.

Studente je na ulazu srdačno dočekao dr Vladica Stanojević, direktor Zavoda, a nakon toga, ulogu vodiča je preuzela dr Danijela Nastić. Studenti su prvo posluženi specijalitetima srpske kuhinje, majstorsko delo kuvarica ovog Zavoda. Nakon toga krenuo je dug obilazak svih delova ovog, prvog u Evropi po veličini, Zavoda. Posete svim radionicama, u kojima se vrši radna terapija, paviljonima, prodavnici suvenira, oduševila je studente. Oni su bili iznenađeni veličinom Zavoda, organizovanošću i posvećenošću svih zaposlenih, ali ponajviše srećnom i radošću kojom zrače svi korisnici usluga ovog Zavoda.

Nakon kupovine suvenira, kojima će obradovati svoje prijatelje i porodicu, strani studenti su puni utisaka krenuli put grada, u nadi da će u budućnosti ponovo posetiti Zavod „Male Pčelice“.  

Ovo nije prva saradnja Zavoda i Lokalnog Komiteta Kragujevac. Već su i ranije imali humanitarno-edukativnu akciju „Svi za Pčelice“ u vidu prodajne izložbe unikatnih rukotvorina korisnika Zavoda „Male Pčelice“ i interaktivnog podizanja svesti građana o zapostavljenom položaju duševnih bolesnika u našem društvu.   U pripremi su još mnoge akcije ovog Komiteta. Sve informacije o Lokalnom komitetu Kragujevac pogledajte na www.facebook.com/ifmsa.kragujevac

Izvor: Zavod za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži