Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevački lideri u neplaćanju poreza
 
 

Kragujevački lideri u neplaćanju poreza

Među kragujevačkim preduzećima i preduzetnicima, ima i onih koji se nalaze na samom vrhu spiska dužnika za porez.

Poreska uprava Srbije objavila je spisak najvećih poreskih dužnika, na kojem je 227 aktivnih preduzeća, 597 firmi koje su u stečaju i likvidaciji, 163 u restrukturiranju, 162 je brisano iz registra, a 30 je onih kojima je oduzet poreski identifikacioni broj (PIB).

Na spisku od 227 aktivnih pravnih lica našlo se devet kragujevačkih preduzeća. Najupornija u izbegavanju plaćanja poreza je kragujevačka „Zastava kovačnica a.d.“ čiji je dug blizu 277 miliona dinara. Za njom je turistička agencija „Kompas“ koja za porez duguje skoro 158 miliona dinara.

Na trećem i četvrtom mestu ovog spiska su i dva kragujevačka javna preduzeća – „Niskogradnja“, čiji je dug skoro 79 miliona dinara, i Gradska stambena agencija, koja za porez duguje 63 miliona.

Građevinsko preduzeće „Neimar-1985 d.o.o.“ za porez duguje 62 miliona, trgovinsko preduzeće „Kvin d.o.o.“ 47 miliona, a „Zastava IT-turs“ 42 miliona dinara. Preduzeća „Budućnost“ i „Integral-promet“ duguju 35,5 miliona, odnosno 34,5 miliona dinara.

Između ostalih, na ovom spisku se nalazi i kompanija “Novosti”, koja duguje 228 miliona, Fudbalski klub Vojvodina sa blizu 230 miliona dinara duga i Košarkaški klub Partizan sa dugom od 152 miliona dinara. “Galenika” duguje 113 miliona, “Pink internacional” 104 miliona, a “Luka Beograd” 98 miliona dinara.

Poreska uprava nema mogućnost da prinudno naplati dug od preduzeća koja su u stečaju ili restrukturiranju.

Na spisku od 153 preduzeća u restrukturiranju, nalazi se i 10 kragujevačkih firmi među kojima su „Zastava oružje“ i „Zastava automobili“ apsolutni rekorderi u neplaćanju poreza. Ova dva kragujevačka preduzeća pojedinačno duguju za porez više nego duplo u poređenju sa sledećom grupom velikih dužnika (koji duguju oko dve milijarde dinara), među kojima su RTB Bor, „14. oktobar“ Kruševac, Jagodinska pivara, FAP Priboj ili „Krušik“ iz Valjeva.

Milionske iznose za porez duguju i preduzeća koja su u stečaju. Među njima, najveći dužnik je “Beobanka” s dugom od blizu 30 milijardi, za kojom slede još tri banke – “Investbanka” sa dugom od 22,4 milijarde dinara, “Astra banka” sa preko 19 milijardi dinara dugovanja i „Beogradska banka“ koja za porez duguje oko 16,2 milijarde.

Na spisku od 597 pravnih lica u stečaju, nalazi se osam kragujevačkih:

Za sobom su milionske dugove ostavila i preduzeća koja su izbrisana iz registra. Tri kragujevačka preduzeća su tokom stečajnog postupka za porez dugovala preko 250 miliona dinara – “Ortoteks” oko 156, PKB oko 73 i “Milošević MKWT” oko 33 miliona dinara.

Na spisku najvećih poreskih dužnika je 1.000 preduzetnika, a najveći dug ima Dragan Čičić, vlasnik proizvodno-trgovinske radnje “Drvoplast” iz Kraljeva, čiji je dug 118 miliona dinara.

Na ovom spisku nalazi se i 26 kragujevačkih preduzetnika, od kojih je njih petoro u prvih 100 najvećih poreskih dužnika. Na 9. mestu nalazi se Milovan Milanović (SZTR “Džeger”) koji duguje 24,8 miliona dinara, a za njim su na 48. mestu Miloš Jegdić (SZR “Harmo-ent”) koji za porez duguje 9,6 miliona dinara i na 67. mestu Mile Cvetanović (SZR “AM Gradnja”) čiji je dug 8,4 miliona dinara.

Vlasnik “Malog Miloša”, radnje za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo, prevoz i usluge, Milorad Mladićević za porez duguje osam miliona i zauzima 78. mesto ove neslavne liste. Među prvih pet kragujevačkih preduzetnika koji nemaju za obaveze prema državi je i Ljiljana Stevanović (STR “Budućnost”) koja duguje 7,6 miliona i zauzima 93. mesto među najvećim dužnicima u Srbiji.

Među kragujevačkim milionskim dužnicima za porez, nalazi se i nekoliko advokatskih kancelarija – Slaviše Mrdakovića (6,6 miliona), Radovana Manojlovića (5,5 miliona), Zorana Mihajlova (5,3 miliona), Nade Mrdaković (4,5 miliona), Aleksandra Pejčića (4,2 miliona) i Vladimira Žigića (3,9 miliona).

Inače, u Srbiji preko 6.000 poslodavaca ne plaća redovno poreze i doprinose za zaposlene. Po ovom osnovu, svi poslodavci državi ukupno duguju oko 1,2 milijarde evra.

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');