Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kako Tanjug javlja- opstanak URS-a u Kragujevcu neizvestan!
 
 

Kako Tanjug javlja- opstanak URS-a u Kragujevcu neizvestan!

Da li će rekonstrukcije vlade Srbije dovesti do promene lokalne vlasti u Kragujevcu, gde Ujedinjeni regioni Srbije (URS), uz podršku dve političke partije i jedne kolacije imaju skupštinsku većinu, u ovom trenutku je neizvesno.

Vladajuća koalicija u Kragujevcu, okupljena oko gradonačelnika i zamenika predsednika URS Veroljuba Stevanovića ima skupštinsku većinu sa 57 od ukupno 87 odbornika.

Na poslednjim lokalnim izborima URS je osvojio 36 odborničkih mandata i većinu su formirali sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) koja ima 10 odbornika, Demokratskom strankom Srbije (DS S) koja je dobila pet odborničkih mandata i koalicijom "Preokret", koju čine Srpski pokret obnove (SPO) i Liberalnodemokratska partija (LDP).

Koalicija "Preokret" je osvojila ukupno šest odborničkih mandata.

Za razliku od URS-a i opozicone Srpske napredne stranke (SNS), gde danas nisu želeli da daju izjave o tome da li će doći do promene skupštinske većine u Kragujevcu, mišljenja predstavnika stranaka koje participiraju u vršenju vlasti su različita.

Tako, u gradskom odboru SPS-a kažu da je prerano za takve ocene i da je u politici sve moguće, u koaliciji "Preokret" tvrde da odnosi na republičkom nivuu nikako ne mogu uticati na lokalne odbore, dok DS S smatra da to zavisi od socijalista i URS-a.

Reagujući na vest da URS neće biti deo Vlade u javnosti, šef odborničke grupe socijalista Miroslav Klačar kaže "da je u ovom trenutku prerano govoriti da li će to imati pozitivnih ili negativnih efekata na gradove u kojima je URS na vlasti samostalno ili u koaliciji sa drugima".

"Moje ocene idu u pravcu da neće doći do prekompozicije vlasti iz razloga što URS ima dovoljan broj odbornika. Ne verujem i da bi Vlada želela da uzdrmava ili komplikuje stvari u Kragujevcu. Verujem da će u Kragujevcu, gde svaka vlast želi da dođe na vlast, pa i SPS, URS ostati na vlasti", rekao je Klačar, ali i naglasio da je u politici sve moguće.

Šef odborničke grupe "Preokret" i predsednik Saveta vladajuće koalicije Milan Urošević tvrdi da odnosi na republičkom nivou nikako ne mogu uticati na lokalne odbore stranaka i na lokalnu vlast, koja je, ističe, formirana, pre nego republička, kada se nije znalo kako će ona izgledati.

"Ne vidim da odnosi na republičkom niovu mogu uticati na prekomponovanje vlasti ili izazivanje neke krize u fukcionisanju vlasti u Kragujevcu", rekao je Urošević i istakao da odbornička grupa "Preokret" ostaje u koaliciji sa URS-om.

Urošević, koji je predsednik gradskog odbora SPO, kazao je da ta straka ima izuzetno dobru saradnju sa Stevanovićem i URS-om u Kragujevcu.

Predsednik DS S u Kragujevcu Predrag Džajević izjavio je da ta stranka sa pet odborničkih mandata nema snagu da može da utiče na promenu vlasti i dodaje da pitanje promene vlasti zavisi od socijalista i URS-a.

"DS S ne daje bezrezervnu podršku ikome, odnosno dajemo podršku svakome ko radi u interesu grada Kraguejvca. U ovom trenutku, dešavanja na republičkom nivou ne predstavljaju za nas u lokalu ništa, mi nastavljamo da radimo normalno što se tiče DS S", rekao je Džajevcih.

Naglašavajući da sve zavisi od SPS i URS da li će doći do promene lokalne vlasti, Džajević je rekao da DS S u ovom trenutku ne razmišlja da izađe iz vladajuće koalicije.

Ukoliko bi SPS izašao iz vladajuće koalicije, URS bi i dalje imao većinu, odnosno 47 odborničkih mandata.

Ukoliko bi se socijalistima u takvoj odluci pridružila DS S, URS bi imamo 42 odbornička mandata, ali uz podršku dva samostalna odbornika, opet bi imao većinu, mada tesnu, kombinacije su kojima se danas bavi kragujevačka čaršija.

Čak i ako SPS i DS S izađu iz vlasti i većina se formira sa naprednjacima koji imaju 16 odbornika i demokratama koji imaju 12, brojali bi 43 odbornička mandata, što nije dovoljno za skupštinsku većinu.

 

 

 

Izvor: TANJUG

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');