Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Capoeira(Kapuera) u Kragujevcu
 
 

Capoeira(Kapuera) u Kragujevcu

Capoeira(kapuera) je afro-brazilska borilačka veština, nastala pre oko četiri veka među afričkim robovima u kolonijalnom Brazilu, kao izraz njihove težnje za slobodom. U nju su inkorporirani elementi ples i akrobatike zbog čega kapuera nikoga ne ostavlja ravnodušnim i iz godine u godinu ima sve veći broj poklonika širom sveta. Za kapueru se može reći da je dijalog kroz pokret: Dijalog na fizičko-misaonom nivou, sa beskonačnim brojem rešenja i izuzetnom slobodom improvizacije, čini svako izvođenje kapuere jedinstvenim, jer ne postoji unapred osmišljen obrazac – kapuera uvek iznova nastaje u samom trenutku njenog izvođenja. Kapueru od drugih umetničkih formi razlikuje i njena kompleksnost: Ona u sebi spaja elemente borbe, akrobatike, ritma i muzike.

Za kapueru se zato često kaže da je igra (jogo) koja traži gracioznost i pokretljivost plesača, a snagu i veštinu ratnika. Kapuera može biti vrlo korisna u ličnom usavršavanju i razvijanju komunikacije, jer univerzalnim jezikom muzike i pokreta ona podstiče razvoj fizičkih i mentalnih veština: opažanje, reflekse, samopouzdanje, poštovanje drugoga, samokontrolu, snagu, ravnotežu i fleksibilnost. Kapuera nas uči da kontrolišemo emocije i da ponekada moramo da se suočimo sa najdubljim strahovima da bi spoznali sebe. Zato se ona može shvatiti i kao slika svakodnevnog života, punog uspona i padova.

Kapuera stoga čini da se osećamo srećnijim, ispunjenijim i spremnijim za svakodnevna iskušenja. Kapueru mogu praktikovati svi, bez obzira na pol, uzrast ili fizičke predispozicije. Pravo vreme da počnete da vežbate kapueru je onda kada se pojavite na prvom treningu i osetite energiju koju ona širi! Naročito je dobra za decu zato što aktivira čitavo telo tako da ono postaje čvrsto , gipko i elastično i podstiče razvoj motoričkih i i intelektualnih sposobnosti dece kao i razvoj emocionalne inteligencije i socijalizacije. Zbog prisutnosti muzike kao sastavnog dela kapuere deca razvijaju muzikalnost, ritmičnost , stiču osećaj pripadnosti grupi kao i emotivne zrelosti. Jezik kapuere je portugalski tako da vežbajući kapueru deca uče osnove ovog prelepog jezika , a svirajući kapuera instrumente postaju svestranije i kreativnije ličnosti.

U Kragujevcu su treninzi kapuere počeli u septembru 2012.godine. Ime škole je "Capoeira Asocijacija Srbije" sa profesorom Touro Branco-om. U Kragujevcu treninge održava apsolvent na Fakultetu za sport i fizičkog vaspitanja Milan Milutinović. Treninzi se održavaju u Sokolani koja se nalazi u ulici Dimitrija Tucovića. Treninzi su utorkom i četvrtkom od 17 časova i subotom 16 časova. Prvi trening je besplatan! Dođite i probajte. Kontakt telefon za sve informacije: 0692309977 ili nas možete kontaktiratii porukom na facebook stranici Capoeira Kragujevac:(https://www.facebook.com/CapoeiraKragujevac?fref=ts)

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži