Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac DŽABA VAM ZDRAVSTVENO: Evo koje preglede kod lekara plaćate iz svog džepa!
 
 

DŽABA VAM ZDRAVSTVENO: Evo koje preglede kod lekara plaćate iz svog džepa!

Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju čak i žrtve silovanja same moraju da plate ginekološki pregled u Institutu za sudsku medicinu, koji iznosi 5.000 dinara.

 

Oni koji imaju overenu knjižicu i, samim tim obezbeđeno zdravstveno osiguranje, ipak u pojedinim situacijama na njega ne mogu da računaju. Naime, po Zakonu o zdravstvenom osiguranju (članu 61), određene preglede i metode lečenja pacijenti će, uprkos svemu, morati da plate iz sopstvenog džepa.

- Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano je da se osiguranim licima u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja ne obezbeđuje zdravstvena zaštita koja obuhvata utvrđivanje zdravstvenog stanja po zahtevu drugih organa (npr. sudova, u krivičnom, pretkrivičnom postupku) – navodi Ministarstvo zdravlja.

To znači da će žene, koje su, primera radi, žrtve silovanja, same morati da plate ginekološki pregled u Institutu za sudsku medicinu, koji iznosi 5.000 dinara. Jedino će na taj način dobiti jake dokaze protiv počinioca, koji su teško oborivi na sudu. Osiguranje ne pokriva ni lečenje impotencije, kao ni prevoz sanitetskim vozilom “u slučaju kada osigurano lice može da bude bezbedno transportovano na drugi adekvatan način”.

- Osiguranici imaju obezbeđene troškove prevoza sanitetskim vozilom u slučaju da se pacijet uputi u zdravstvenu ustanovu koja je udaljena najmanje 50 kilometra od mesta stanovanja. Sa druge strane, naknada troškova pada na osigurano lice kada je od strane izabranog lekara ili zdravstvene ustanove upućen u ustanovu koja je van područja matične filijale – navode u Ministarstvu zdravlja.

Kako dodaju, oni koji su izuzetni od ovoga su osiguranici upućeni na hemodijalizu, na hemio i radio-terapiju, deca do navršenih 18 godina života i starija lica koja su teško duševno ili telesno ometena u razvoju.

Osiguranje ne pokriva ni hirurške intervencije korekcije vida ukoliko se za to mogu koristiti naočare, kao ni hirurške tretmane lečenja prekomerne telesne težine. Ukoliko imate više od 15 godina, platićete i dijetetske savete i pravljenje programa gubitka telesne težine.

Takođe, ukoliko putujete u inostranstvo, obavezne i neobavezne vakcine platićete sami. Osim ovih intervencija, platićete i nemedicinski prekid trudnoće, a na teret pacijenata ide i “zdravstvena zaštita koja je povezana sa lečenjem akutnog pijanstva”.

Ukoliko biste, kao pacijent u bolničkoj sobi, želeli da budete prebačeni u jednokrevetnu ili dvokrevetnu sobu, bez obzira iz kog razloga, to ćete sami platiti. Ovo se smatra kao “medicinski komfor”, odnosno radi se u svrhu “ličnog komfora i posebne udobnosti”. Na vaš teret idu i pojedine stomatološke usluge, kao i psihološka savetovanja.

Ukoliko je za utehu, ono što pada na teret osiguranja je, primera radi, korekcija urođenih anomalija koje prouzrokuju funkcionalne smetnje, ali i “estetske rekonstrukcije dojke nakon mastektomije i estetske korekcije nakon teških povreda, koje su neophodne za uspostavljanje bitnih funkcija organa i delova tela”, navodi se u Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

Izvor:Telegraf

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.