Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac I u Kragujevac stiže rešenje za grejanje: Termoelektrana "Morava"
 
 

I u Kragujevac stiže rešenje za grejanje: Termoelektrana "Morava"

U Termoelektrani (TE) „Morava“ u Svilajncu naredne godine biće obavljen kapitalni remont čija vrednost iznosi 20 miliona evra. Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je da se razmatra i mogućnost izgradnje novog termo-bloka u toj termoelektrani do 2023. godine.

Ona je rekla da će ove godine “Elektroprivreda Srbije” (EPS) uraditi studiju opravdanosti za toplifikaciju Svilajnca i susednih opština kako bi se iskoristili potencijali te termoelektrane. U planu je, kako je objasnila, trajno rešavanje problema grejanja opština Svilajnac, Despotovac, Batočina, Lapovo, Žabari i Kragujevac, kao i sprečavanje toga da topla voda iz te termoelektrane otiče u Moravu, što je bio slučaj do sada. Prema njenoj oceni, TE “Morava” predstavlja primer efikasnosti i dobrih rezultata rada, a gubici u njenom poslovanju prošle godine smanjeni su deset puta.

- Ova termoelektrana bila je i ostala najvažniji privredni faktor Pomoravlja, koji je doprineo uključivanju tog kraja u proces industrijalizacije zemlje - naglasila je Mihajlović.

Mihajlović je ukazala na to da ova termoelektrana koristi velike količine uglja iz podzemne eksploatacije, uz napomenu da se u njoj velika pažnja poklanja i zaštiti životne sredine.

TE “Morava” je uključena u energetski sistem Srbije 1969. godine, a zvanično puštena u rad godinu dana kasnije, pri čemu je od tada proizvela 20 miliona kilovat-časova struje i potrošila 24 miliona tona uglja.

Direktor TE “Morava” Marija Stevanović kaže da se u 2013. godini, od planiranog gubitka u iznosu od šest miliona evra, stiglo do pozitivnog rezultata u poslovanju. Prema njenim rečima, projekat toplifikacije Svilajnca, kao i izgradnja novog termo-bloka, od izuzetnog su značaja i za okolne opštine.

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');