Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Izjašnjavanje 50 radnika Zastave
 
 

Izjašnjavanje 50 radnika Zastave

zastava1Kragujevac -- Danas je poslednji dan da se otpušteni radnici Zastave izajasne o socijalnom programu, koje im je ponudilo Ministarstvo ekonomije.

Država je uplatila više od 900 miliona dinara na račun Zastave, ali je grupa od oko 20 radnika dobila manje iznose od očekivanih.

U sindikatu objašnjavaju da je došlo do greške prilikom obračuna radnog staža i očekuju da problem bude rešen do kraja nedelje.

Grupa od oko 50 radnika koji su iz objektivnih razloga bili sprečeni da se 4. i 5. januara izjasne za socijalni program učiniće to danas. Na tekuće račune oko 1400 bivših radnika oprepmnine su uplaćene, a zvog greške u obračunu radnog staža jedna grupa radnika dobila je manji iznos od očekivanog.

Predsednik samostalnog sindikata tog preduzeća Zoran Mihajlović očekuje da će tokom ove nedelje ta greška biti ispravljena.

“Zbog greške u obračunu jedan broj radnika je dobio manje novca i radi se o dvadesetak radnika, oko godinu i nešto radno staža im nije uzeto u obrir. Ta greška će biti ispravljena u toku ove nedelje i očekuje se da se naknadno doplati to što se duguje”, kaže Mihajlović.

Država je do sada uplatila preko 900 000 dinara za otpremnine bivšim Zastavinim radnicima. Najveći broj radnika ima pravo na 300 evra po godini staža, dok su oni kojima je ostalo manje od 5 godina do penzije dobili 6 prosečnih bruto plata u privredi.

Do kraja ove nedelje radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom opredeljuju se za jedan od programa prekvalifikacije kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Obuka će početi u martu, a prema dosadašnjim informacija, skoro svi optušteni radnici prihvatili su prekvalifikaciju. Oni će tokom dve godine primati nadoknadu od oko 22 000 u prvoj, odnosno 19 hiljada dinara u drugoj godini primanja.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta b92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži