Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Simboli srca Šumadije u Poljskoj
 
 

Simboli srca Šumadije u Poljskoj

Najpoznatiji simboli Kragujevca predstavljeni su likovnim radovima učenika nekoliko škola iz ovog šumadijskog centra u starom poljskom gradu Bidgošću.

Deca i mladi iz Druge tehničke škole, Centra za mlade, škole za decu sa posebnim potrebama "Vukašin Marković" i osnovne škole "Milutin i Draginja Todorović" naslikala su ili nacrtala spomenik kragujevačkim gimnazijalcima streljanim u Drugom svetskom ratu "V-3" (peto tri), zatim pticu kraguj po kojoj je Kragujevac dobio ime, (još) popularni auto "fiću", Prvu gimnaziju, Muzej "21. oktobar" i druge objekte-simbole.

Izložba "Simboli našeg grada Kragujevca" priređivana je u Bidgošću punu godinu dana i za to vreme videli su je posetioci Univerziteta "Kazimir Veliki", Gradske galerije "štamparija", škole za decu sa specijalnim potrebama i Srednje tehničke škole. Posle postavke u Gradskoj skupštini Bidgošća izložba 39 radova nastavlja gostovanje u prosvetnim institucijama tog grada. Izložba čiji je glavni organizator Dom kulture broj 5 u Bidgošću plod je projekta "Simboli našeg grada" čiji su inicijatori i koordinatori Agata Fašča, Magdalena Mrozinjska i Ana Matijević-Komorovska. "Početna ideja projekta bila je da saznamo šta mladi danas podrazumevaju pod simbolima svog grada, kako ih vide i shvataju. U širem smislu reč je o modalitetima integracije mladih ljudi iz različitih društvenih sredina, ovog puta na primeru Kragujevca i Bidgošća", izjavila je za Betu Ana Matijević. Ana Matijević je rođena Kragujevčanka, koja je na Muzičkoj akademiji u Bidgošcu diplomirala horsko dirigovanje i muzičku edukaciju. U Domu kulture, broj 5 muzički obrazuje mlade i realizuje raznovrsne kulturne projekte.

Njenim angažmanom i odzivom Gradske skupštine i kragujevačkih škola 11 mladih učesnika projekta gostovalo je u Bidgošcu, družilo se sa decom i mladima i učestvovalo na umetničkim radionicama. Sa njima su bili slikari-nastavnici likovnog obrazovanja Vojislav Ilić i Slobodan Stefanović, kao i Dragoslav Milošević koji je podržao i odobrio projekat u ime Skupštine Kragujevca. Realizacija projekta započeta je u Kragujevcu pre dve godine kada je u Galeriji SKC otvorena izložba fotografskih i grafičkih radova mladih iz Bidgošća. Projekat "Simboli našeg grada" doprinos je unapređenju saradnje Kragujevca i Bidgošća, gradova-pobratima još od jula 1971.

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži