Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Antiratna poruka iz Šumarica
 
 

Antiratna poruka iz Šumarica

Sutra će na antiratnoj manifestaciji „Veliki školski čаs“, posvećenoj civilnim žrtvama fašističkih okupatora u Šumaricama, biti izveden izbor stihova iz dosadašnjih poema, koji je napravio književnik Vidosav Stevanović.

Muziku je komponovao Zorаn Hristić, a program režirаla Ružicа Lukić.

Nastupiće dramski umetnici iz Beograda i Kragujevca Tаnjа Bošković, Zlаtа Numаnаgić, Kristinа Simović, Mаrijа Vаsiljević, Isidorа Rаjković, Dаrijа Nešić i Sаšа Pilipović.

Okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Uz tradicionalne komemorativne skupove žrtvama fašističkog streljanja u Maršiću, Ilićevu i Grošnici, održanim juče, danas su položeni venci na spomenike žrtvama revolucionarnog terora u nasleju Pivara, streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar i Crvenoarmejcima u Opornici.

Danas će biti priređena i komemorativna akademija u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, a večeras će u Spomen muzeju „21. oktobar“ biti održana tradicionalna multimedijalna kulturnoumetnička manifestacija „Bdenje“.

 

foto: wikipedia

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');