Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac ''I moj stav je prav''
 
 

''I moj stav je prav''

Kragujevački Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine IFMSA-Serbia u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac organizuje edukativnu akciju pod nazivom „I MOJ STAV JE ZDRAV I PRAV“ u Šoping centru Kragujevac Plaza 14. februara 2015.

Cilj akcije je da se mladi edukuju na temu kontracepcije i polno prenosivih bolesti, ali i da provere svoje znanje iz ovih oblasti. Iako živimo u vremenu u kom je sve moguće naučiti preko interneta, informisanost mladih o ovim temama je minimalno. Prema podacima Udruženja "Fokus", mnoga deca stupaju u seksualne odnose i pre puberteta. Prema njihovim podacima, devojčice prvi put imaju seksualne odnose najčešće sa 16 godina, dok dečaci po tom pitanju i te kako prednjače pa se u to upuštaju i pre puberteta. Ukupno je 14 procenata od ispitanih tinejdžera seksualno aktivno, ali je 25 posto priznalo da poznaje nekoga ko je imao abortus. O tome koliko mladi u Srbiji nisu informisani o seksu govori i činjica da se slabo razumeju u vidove kontracepcije i da mali procenat njih koristi zaštitu tokom seksualnih odnosa. Tome u prilog ide i činjenica da je preko 60 posto devojaka starosti od 17 do 23 godine zaraženo HPV virusom.

Tokom istraživanja koje je sprovelo ovo udruženje nailazilo se na devojke koje su mislile da je test za trudnoću zapravo vid kontracepcije, a neke misle i da pilula za dan posle može da se koristi kao vid zaštite. Stoga je i odabran Dan zaljubljenih za održavanje ove akcije, kako bi se skrenula pažnja javnosti na ovaj fenomen nebrige mladih o svom reproduktivnom zdravlju, da se mladima ukaže na značaj korišćenja zaštite i kontracepcije, ali i na rizike koje nosi neodgovorno seksualno ponašanje.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');