Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Traže isplatu zaostalih zarada
 
 

Traže isplatu zaostalih zarada

Više desetina zaposlenih u Javno-komunalnom preduzeću „Gradska groblja“ u Kragujevcu protestovalo je juče u zgradi gradske uprave, ispred kabineta gradonačelnika Radomira Nikolića, zahtevajući isplatu između šest i čak dvanaest zaostalih zarada.

Poslednji put radnici JKP “Gradska groblja” primili su 30 odsto od januarskih plata. Umesto gradonačelnika Nikolića, koji je zajedno sa svojim zamenikom na godišnjem odmoru, sa pobunjenim radnicima JKP “Gradska groblja” juče je razgovarao predsednik Skupštine grada Milan Urošević, koji im je kazao da rešenje za poslovno-finansijsku agoniju tog preduzeća treba tražiti u smanjenju broja zaposlenih kroz socijalni program i svođenju zarada na minimalac. On je pritom istakao da prihodi JKP “Gradska groblja” iznose 5,5 miliona dinara mesečno, a da je samo za bruto zarade 116 zaposlenih neophodno oko sedam miliona dinara.

Gradska uprava je, prema njegovim rečima, više očekivala od menadžmenta firme, koja je jedino lokalno javno-komunalno preduzeće koje je od grada dobilo subvenciju od šest miliona dinara, od čega je tri već prebačeno na njegov račun. Predsednik Skupštine grada je zaposlenima u “Gradskim grobljima” predložio da se ponovo sastanu naredne sedmice.

Nezadovoljni radnici najavljuju, međutim, da će se i narednih dana okupljati i protestovati u zgradi gradske uprave. Socijalna situacija u Kragujevcu sve je eksplozivnija. Pored zaposlenih u “Gradskim grobljima” ovde su u protestu i prekobrojni radnici Zastave kojima su, retroaktivnom primenom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju doživotno umanjene penzije i do 20 odsto, bune se i lokalni taksisti koji od nadležnih u gradu i predsednika Vlade Aleksandra Vučića zahtevaju da se uvede red u njihovoj delatnosti, u kojoj, kako tvrde, vladaju haos i bezakonje. Nezadovoljni su i zaposleni u svim gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima i većini ustanova. Nisu zadovoljni ni radnici Zastavine fabrike oružja, koji slove za najveće bundžije srpskog radništa.

Da li Kragujevcu predstoji vruće socijalno leto, ostaje da se vidi.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');