Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kazne za odlaganje smeća van kontejnera
 
 

Kazne za odlaganje smeća van kontejnera

Nije neuobičajena pojava da građani i nesavesni pojedinci iz pravnih lica komunalni otpad odlažu van kontejnera.

O tome kakve su nadležnosti Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove kada je u pitanju odlaganje smeća na nepropisan način i kakve su druge zakonom predviđene mere za prekršioce, za Radio-televiziju Kragujevac govorio je Andreja Ilić, načelnik ove gradske uprave.

Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove u okviru svojih nadležnosti kontinuirano sprovodi komunalni nadzor nad stvaranjem nečistoće na javnoj površini. Odlukom o komunalnom redu, i to u članu 7. i Odlukom o čistoći u članu 23. zabranjeno je stvaranje nečistoće na javnoj površini. Komunalni policajci i komunalni inspektori svakodnevno na terenu sankcionišu ovu vrstu prekršaja, međutim počinioce ovakvih prekršaja je teško uočiti jer je broj posuda za prikupljanje komunalnog otpada mnogo veći u odnosu na broj komunalnih policajaca i inspektora, a sa druge strane nadamo se da će u smislu poboljšanja pružanja komunalnih usluga ovaj broj posuda biti još veći. Ovom prilikom bih apelovao na naše sugrađane da ne prave ovakav prekršaj jer naš rad prvenstveno treba da bude preventivan. Naravno, mi imamo i represivne mere. Represivne mere se ogledaju u pokretanju prekršajnog postupka i izdavanju prekršajnih naloga na licu mesta - kaže Ilić.

Predviđene kazne za ovu vrstu prekršaja u slučaju pokretanja prekršajnog postupka su od 50 000 dinara do milion dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 5 000 do 75 000 dinara, za preduzetnike do 250 000 dinara, za fizičko lice od 5000 do 75 000 dinara. Što se tiče mandatnih kazni, predviđene kazne za stvaranje nečistoće na javnoj površini su od 10 000 do 20 000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 5 000 do 10 000, za preduzetnike od 10 000 do 20 000 dinara i za fizička lica 5 000 dinara.

Iz «Čistoće» najavljuju da je u toku proces javne nabavke 2000 kontejnera.

foto: 6yka

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');