Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Radnici Centra za strna žita protestovali
 
 

Radnici Centra za strna žita protestovali

Radnici Centra za strna žita u Kragujevcu protestovali su u holu gradske uprave gde su na jedan sat blokirali rad određenog broja šaltera.

Zaposleni su u generalnom štrajku od marta. Predsednica Samostalnog sindikata u tom Centru Ljiljana Mijailović rekla je da su radnici "odlučili da daju rok od dva dana Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se oglasi po pitanju rešavanja statusa" te naučno-istraživačke ustanove.

"Ukoliko se resorno ministarstvo ne oglasi, naknadno ćemo odlučiti o načinu izražavanja nezdovoljstva", rekla je Mijailović. Radnici Centra, koji su u generalnom štrajku od marta ove godine, jutros su blokirali jedan broj šaltera gradske uprave nezadovoljni što se, kako su rekli, od marta ne oglašava resorno ministarstvo, iako je grad iskazao spremnost da preuzme 50 hektara poljoprivrednog zemljišta i time, kao suvlasnik, pomogne u rešavanju problema.

Oni traže i isplatu 22 plate, kao i overu zdravstvenih knjižica. Centar za strna žita ima 46 zaposlenih, od kojih su njih 37 u štrajku. Ove godine ostali su bez osnovnih sredstava, jer su prodata na licitacijama, kako bi se namirila potraživanja naučnih radnika, dodala je Ljiljana Mijailović.

Ova naučno-istraživačka ustanova, najstarija na Balkanu, osnovana daleke 1898. godine, patentirala je desetine novih sorti žitarica. Pre nekoliko godina, zaposleni su simbolično palili svoje diplome i tražili rešavanje problema.

foto: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');