Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Ulaže se 15 miliona evra kojih nema
 
 

Ulaže se 15 miliona evra kojih nema

Gradski Savet za zdravstvo usvojio je inicijativu za izgradnju opšte bolnice u Kragujevcu, kao sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Prema proceni medicinskih stručnjaka, bolnica bi, prenose juče lokalni mediji, trebalo da se prostire na površini od oko 15.000 kvadratnih metara i da ima kapacitet od 475 postelja. Član Gradskog veća za urbanizam Veroljub Stefanović kaže da bi, prema važećim standardima, novi zdravstveni objekat u Kragujevcu trebalo da se gradi na lokaciji površine sedam hektara, kakav već postoji u blizini nove zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć , a što je usklađeno sa Planom generalne regulacije.

U narednom periodu, Kragujevački Savet za zdravstvo podneće uskoro inicijativu Ministarstvu zdravlja, i ukoliko ona bude prihvaćena počeće se sa izradom projektne dokumentacije za izgradnju opšte bolnice u centru Šumadije. Za izgradnju te zdravstvene ustanove, prema preliminarnim procenama, potrebno je oko 15 miliona evra.

Kragujevac je, podsetimo, sedište jednog od četiri klinička centra u Srbiji, kojima gazduje država. Kliničkom centru u Kragujevcu gravitira više od dva miliona žitelja centralne i zapadne Srbije, te Raške oblasti i severa Kosova, usled čega se u toj zdravstvenoj ustanovi na pojedine tretmane i operativne zahvate, onkološke ili ortopedske, na primer, čeka mesecima, pa i godinama. Kragujevčanima je, zbog toga, neophodna gradska bolnica, s time što s tim u vezi valja napomenut i da u centru Šumadije postoji Zastavin zavod za medicinu rada, najbolja i najopremljenija zdravstvena ustanova tog tipa u Srbiji i šire, u kojoj se i dalje leči blizu 40.000 Kragujevčana, a čija je sudbina, s obzirom da pripada Grupi Zastava vozila (!?), koja postoji više na papiru no u stvarnosti, sve neizvesnija.

Da li je, onda, potrebno uložiti 15 miliona evra, koje grad nema, već bi morao da se zaduži za izgradnju gradske bolnice, ili bi potrebe Kragujevca kad je sekundarni novo zdravstvene zaštite u pitanju mogao da zadovolji i Zastavin zavod za medicinu rada, uz prethodni dogovor sa Zastavom i potonju adaptaciju i prostorno-medicinsko prilagođavanje novoj nameni.

foto: Kragujevačke

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');