Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac ZAŠTO GORE AUTOBUSI Rat zakupaca za autobusku stanicu u Kragujevcu
 
 

ZAŠTO GORE AUTOBUSI Rat zakupaca za autobusku stanicu u Kragujevcu

Autobuska stanica u Kragujevcu od aprila ima jednog zakupca, a od maja, kada je „Autosaobraćaj“ otišao u stečaj, i drugog, koji ne može - u posed.

Hoće li i ovaj spor biti rešavan u Strazburu: Autobuska stanica u Kragujevcu „Bamiron”, čiji je direktor Draško Đuričković, u zakupu stanice je od aprila i ima ugovor koji važi godinu dana, a mesečna zakupnina je 300.000 dinara.

Međutim, posle uvođenja stečaja raspisan je novi konkurs, koji dobija firma “Janjušević“, i to za mesečni zakup od pet miliona dinara. Novi zakupac nije ušao na stanicu, a starom „ne pada na pamet da je napusti“. Prema rečima Draška Đuričkovića, koji ima ugovor overen od Agencije za privatizaciju, u renoviranje oronule stanice “uložio je mnogo novca da bi dobila upotrebnu dozvolu“. Ne izlazim odavde bez odluke suda. Uložio sam mnogo da bih dobio upotrebnu dozvol rekao je Draško Đuričković, direktor „Bamiron-a“ - Mesečni zakup jeste 300.000 dinara, ali sam uložio 7,6 miliona dinara da se renovira zgrada, naprave nove instalacije za struju, vodu, kanalizaciju, da se sve okreči, urade novi plafoni i da se stanica dovede u red.

Zaposlili smo 38 radnika, a stanica ima prihod od 3,8 miliona mesečno, tako da samo na zaposlene odlazi polovina. Ne izlazim odavde bez odluke suda, a već sam uputio tužbu zbog biranja novog zakupca - kaže Draško Đuričković. Dugovanja nekada velike firme, koja u vlasništvu pored autobuske stanice u Kragujevcu ima i stanice u Topoli i Lapovu, iznose neverovatnih 18 miliona evra. Sama stanica u Kragujevcu ima pet vlasnika na parceli, pa je nemoguće da se proda. Tu su upisane i nepostojeće firme, propale tokom tranzicije, ali i vlasnici koji u restituciji traže imovinu.

Zbog toga je Grad Kragujevac planirao da za tri godine napravi novu autobusku stanicu na ulasku u grad, na parceli ispod „Sajmišta“.

Član gradskog veća Zoran Jovanović izjavio je da gradu treba autobuska stanica, ali i da „Autosaobraćaj“, koji je sada u stečaju, Gradu duguje 40 miliona za naftu. - Sve je na državi i na Agenciji za privatizaciju - kaže Jovanović.

Da će borba za zakup Autobuske stanice da potraje, ocenjuje i Srđan Ilić, bivši predsednik Samostalnog sindikata, koji je sa firmom „SPES Travel“ konkurisao nakon proglašenja stečaja za zakup. On kaže da je „izigran jer je jedini imao kompletnu dokumentaciju, a na kraju je izabrana firma koja je dala najveću ponudu“.

Janjušević: Zapalili mi tri autobusa, ne smem da se bunim Vinko Janjušević, vlasnik preduzeća koje je dobilo zakup nakon uvođenja stečaja u „Autosaobraćaj“, kaže da je „uplašen jer su mu tri autobusa zapaljena“. - Ja sam konkurisao i ranije, pre stečaja, i hteo da zaposlim 157 radnika na autobuskoj stanici. Onda su mi zapaljena tri autobusa, policija je napravila uviđaj. Do sada nisam dobio odštetu, a dobijam samo pretnje. Od kada sam dobio tender kao najbolji ponuđač, niko me nije zvao, niti je neko pokušao da me uvede u stanicu. Čekam da država reaguje - kaže Vinko Janjušević.

foto: N.Raus

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');