Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Očekujemo da nadležni preispitaju odluku
 
 

Očekujemo da nadležni preispitaju odluku

Iako je Centar za razvoj usluga socijalne zaštite ''Kneginja Ljubica'' tražio saglasnost od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da radno pravni status 33 radnika, koji rade na određeno vreme dve godine, preraste u stalni radni odnos, dobio je zeleno svetlo za svega četiri radnika.

Nismo očekivali takvu odluku jer iza nas stoje brojni rezultati i to je zaista bio šok za sve nas - rekla je direktorka Ljiljana Stanković na konferenciji za medije organizovanoj odmah po dobijanju odgovora Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje. To znači da je posle četiri saglasnosti, zakonski rok za angažovanje na određeno vreme istekao 30. oktobra.

Centar od svog osnivanja 2011. godine ima 25 ljudi koji su u stalnom radnom odnosu, ali sa četiri radnika za koje imaju saglasnost i 3 koliko možemo da angažujemo na određeno vreme, nismo u stanju da realizujemo nijednu od osam usluga: dnevni boravak za decu iz porodica u riziku, za mlade sa problemima u ponašanju, klub osoba sa invaliditetom, dnevni boravak za stare, pomoć u kući, prihvatilište za decu i žrtve porodičnog nasilja. Iza tih brojeva u našem zahtevu, podsetila je Ljiljana Stanković stoje ljudi, zlostavljana i gladna deca, deca ulice, stari, osobe sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja, razne sudbine, ali i zaposleni koji će ostati bez sredstava. Očekujemo da će nadležni sve to imati u vidu i da će preispitati svoju odluku. Jedan od argumenata je i činjenica da prihvatilište za decu i žrtve porodičnog nasilja radi 24 sata dnevno, a po standardima neophodno je bar sedam radnika za jedno prihvatilište.

Od 24 geronto - domaćice 13 je na određeno vreme što znači da će stotinu korisnika ostati uskraćeno za pomoć u kući. Za nas i za naše sugrađane sve su usluge podjednako važne i ne možemo da biramo koju ugasiti jer imaju dugu tradiciju i imamo obavezu prema našim korisnicima. Lokalna samouprava grada Kragujevca svesna je zanačaja ove ustanove i ''Kneginja Ljubica'' ali i radnici i korisnici mogu da računaju na punu podršku grada, rekla je tom prilikom Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja koja je sa načelnikom Gradske uprave Nikolom Ribarićem prisustvovala konferenciji za medije. Delimo zajedno sa njima brigu za budućnost Centra, koji je po svom značaju prepoznat i na nacionalnom nivou. Naša je obaveza da uz maksimalne napore i veliko strpljenje održimo nivo dostignutih usluga. Budžetom je opredeljeno 72 miliona dinara za dalji razvoj usluga ali i za plate radnika. Pokušaćemo na sve načine, istakla je Gordana Damnjanović, da sačuvamo stručne ljude koji su tu radili na određeno vreme pune dve godine i naći ćemo način kako to da realizujemo u skladu sa zakonskom regulativom.

Lokalna samouprava će dati sve od sebe da se ova situacija prevaziđe na najbolji mogući način. Jer snaga ove ustanove su pre svega zaposleni koji su izrazili spremnost da volontiraju dok se ne iznađe način angažovanja kroz privremene ili povremene poslove. Istovremeno, mi ne možemo i ne smemo da ostavimo grad i sugrađane bez tako kvalitetnih socijalnih usluga.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');