Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Vulin: Radom se mogu promeniti mnoge stvari
 
 

Vulin: Radom se mogu promeniti mnoge stvari

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otvorio je renovirani paviljon Zavoda za smeštaj odraslih "Male pčelice" u Kragujevcu i poručio da je ta ustanova dokaz da se radom mogu promeniti mnoge stvari.

"Od svih institucija socijalne zaštite očekujemo da sopstvenim radom, trudom i sredstvima utiču na poboljšanje života korisnika usluga i osiguranika", rekao je Vulin. Naglašavajući da su među prioritetima Ministarstva rada i Vlade Srbije ulaganja u institucije socijalne zaštite, Vulin je podsetio da je vlada u te institucije 2013. i 2014. uložzila 416 miliona dinara, kao i 684 miliona dinara 2014. i 2015. godine. "Očekujem da će ta ulaganja u ove institucije da se nastave", rekao je Vulin i ponovio da je kragujevački Zavod primer i dokaz da radnom aktivacijom korisnici mogu da povećaju sopstvena sredstva. Ministar je dodao da radna aktivacija nije samo ekonomska kategorija, već je i nada korisnicima Zavoda da se osete korisnim i dobrim, da mogu sebe da leče radom i poboljšaju zdravstveno stanje. Vulin je istakao da je prioritet ministarstva i licenciranje ustanova socijalne zaštite i izjednačavanje usluga u njima.

Direktor Zavoda Vladica Stanojević rekao je da je paviljon "Biser" renoviran sopstvenim sredstvima u iznosu od 25 miliona dinara. "Objekat je površine oko 3.000 kvadratnih metara, ima oko 200 ležajeva, a svaka soba ima nov nameštaj i televizor ", napomenuo je on. Objašnjavajući na koji način Zavod prihoduje, Stanojević je podsetio da ta ustanova ima svoju ekonomiju, da godišnje proizvodi 120 tona mesa, kao i da ima svoju pekaru zahvaljujući kojoj godišnje ostvari uštedu od oko 70.000 evra. Takođe, dodao je da Zavod ima i 11 radionica u kojima korisnici proizvode razne proizvode domaće radinosti. "Mi smo dobar primer socijalnog preduzetništva", ocenio je Stanojević. Zavod za smeštaj odraslih u Kragujevcu ima oko 900 korisnika i najveća je ustanova te vrste na Balkanu.

foto: A. Vulin / RTS arhiva

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');