Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Nova naučna oaza
 
 

Nova naučna oaza

U najvećem gradu Šumadije počeli su pripremni radovi za izgradnju Centra izvrsnosti, u okviru kojeg će biti formirani Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banka za matične ćelije.

Ugovor o gradnji i opremanju Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu potpisan je još 2013. godine, između Republike, odnosno Ministarstva prosvete i nauke, grada Kragujevca, kragujevačkog Univerziteta i JUP “Istraživanje i razvoj”. Realizacija tog ugovora odlagana je u više navrata, zbog snažnih protivljenja Beograda da se naučnoistraživačka ustanova tog značaja gradi u Kragujevcu. Ti otpori bi, ako je suditi prema poslednjim informacijama sa kragujevačkog Univerziteta, trebalo da budu prevladani. Centar izvrsnosti je, prema projektu, površine oko 11.500 kvadratnih metara i gradiće se u neposrednoj blizini zgrade rektorata Univerziteta u Kragujevcu.

U gradnju i opremanje Centra izvrsnosti biće uloženo 14 miliona evra, obezbeđenih kreditom Evropske investicione banke. Grad Kragujevac učestvuje u finansiranju sa 40 miliona dinara, a Univerzitet sa 25,5 miliona dinara. Izgradnjom Centra izvrsnosti biće, ističu na kragujevačkom Univerzitetu, stvoreni uslovi za razvoj multidisciplinarnih naučnih istraživanja, koja podrazumevaju učešće naučnih istraživača ne samo iz oblasti medicine i biomedicine već i iz biologije, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka, biomedicinskog inženjeringa, kao i drugih naučnih oblasti koje će kao prateće biti uključene u naučna istraživanja u toj naučnoistraživačkoj ustanovi. Istovremeno, Srbija će, formiranjem Centra za istraživanje i Banke matičnih ćelija, napokon moći da čuva, koristi i istražuje matične ćelije svojih građana na svojoj teritoriji, u ustanovi čiji je osnivač.

Veza sa privredom

Centar izvrsnosti će, kako se očekuje, obezbediti i razvoj privrednih delatnosti u ovoj oblasti medicine, biomedicine, biologije, hemije, biomedicinskog inženjeringa, inženjerskih nauka i drugih delatnosti, te će, praktično biti i naučnotehnološki park, kao baze razvoja ne samo centralne Srbije već i drugih delova Srbije, pa i region.

foto: www.kg.ac.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');