Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Centri izvrsnosti, kamen temeljac
 
 

Centri izvrsnosti, kamen temeljac

U ponedeljak, 25. januara 2015. godine, sa početkom u 11.00 sati, predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić položiće kamen temeljac za Centre izvrsnosti Univerziteta u Кragujevcu u prisustvu rektora Univerziteta u Кragujevcu prof. dr Nebojše Arsenijevića, gradonačelnika Кragujevca Radomira Nikolića kao i predstavnika stručne i naučne javnosti Srbije.

Izgradnjom Centara izvrsnosti Univerziteta u Кragujevcu, i u okviru njega izgrađenim i opremljenim Centrom za istraživanje na matičnim ćelijama i Banke za matične ćelije, Republika Srbija po prvi put stvora uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih građana - na svojoj teritoriji sa svojim kadrovima u ustanovi čiji je osnivač. To predstavlja strateški iskorak u očuvanju nacionalnog interesa, ne samo u razvoju nauke već i u očuvanju genoma sopstvene nacije.

Istog dana, sa početkom u 12 sati, predsednik Republike gospodin Tomislav Nikolić obići će kompleks Кneževog arsenala. Predsednik Republike prihvatio je u februaru 2015. godine poziv Univerziteta u Кragujevcu i Grada Кragujevca da bude pokrovitelj Projekta revitalizacije Кneževog arsenala. Uknjižbom objekata i zemljišta Кneževog arsenala na Grad Кragujevac završena je prva faza projekta revitalizacije. Do kraja 2017. godine u kompleksu Кneževog arsenala svoj prostor, posle 14 godina, naći će studenti Odseka za primenjene umetnosti i Odseka za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Кragujevcu. Кragujevac će tako biti među retkim gradovima Evrope koji industrijsku zonu iz XIX veka pretvara u zonu umetnosti.

Centri izvrsnosti Univerzitet u Кragujevcu, kao nosilac naučnoistraživačkog rada, gradi Centre izvrsnosti i u okviru njih Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Bankom za matične ćelije. Njihova izgradnja i opremanje će biti osnov multidisciplinarnih naučnih istraživanja: učešće naučnih istraživača iz oblasti medicine, biomedicine, biologije, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka, biomedicinskog inženjeringa.

Objekat ukupne površine do 11.500 m² gradi se iz sredstava kredita Evropske investicione banke u neposrednoj blizini zgrade Rektorata Univerziteta u Кragujevcu. Ukupna vrednost investicije za izgradnju i opremanje Centara izvrsnosti iznosi 14 miliona evra. Grad Кragujevac i Univerzitet u Кragujevcu učestvuju u sufinansiranju izgradnje Objekta u ukupnom iznosu od 65.5 miliona dinara, i to: Grad Кragujevac u iznosu od 40 miliona dinara, Univerzitet u iznosu od 25.5 miliona dinara. Ovi Centri omogući će multidisciplinarni naučnoistraživački rad, povezivanje različitih naučnih disciplina, međusobno povezivanje istraživača iz različitih oblasti, naučnih i drugih ustanova čijem će razvoju Centri obezbeđivati logističku pomoć i podršku.

Centri izvrsnosti imaće i ulogu naučno-tehnološkog parka, kao baze razvoja centralne regije Srbije i šireg regionalnog područja. Кnežev Arsenal Industrijska celina „Vojno-tehničkog zavoda“ je najstarija očuvana celina urbanog industrijskog pejzaža, jedinstvena po svom pionirskom karakteru poduhvata u Srbiji i u ovom delu Evrope (u istorijskom, sociološkom, graditeljskom i estetskom pogledu). Кompleks namenskih i administrativnih zgrada (oko 50 objekata) formiran je u drugoj polovini XIX i prvim decenijama XX veka. U oktobru 1853. godine izliveno je prvih šest topova u kragujevačkoj Topolivnici što se vezuje za početak srpske industrije. U istorijskom kontekstu, ovaj kompleks predstavlja pokretanje industrije u Srbiji, razvitak građanskog društva, liberalne privrede, novih društvenih odnosa i diferenciranje specijalizovanih zanimanja koja će definisati urbani milje Кragujevca.

Prihvatajući poziv Univerziteta u Кragujevcu i Grada Кragujevca da bude pokrovitelj Projekta revitalizacije “Кneževog arsenala” u okviru kompleksa “Vojno - tehničkog zavoda” i “Miloševog venca”, starog gradskog jezgra Кragujevca sa značajnim objektima iz političke, industrijske i kulturne istorije moderne Srbije, predsednik Republike je osnivao Savet za realizaciju Projekta. Nakon završene prve faze revitalizacije, koju su činili: prikupljanje, izrada sve neophodne dokumentacije i uknjižba objekata i zemljišta Кneževog Arsenala na Grad Кragujevac, Gradska uprava preuzela je obavezu da obezbedi sve uslove za izradu idejnog projekta rekonstrukcije objekta Кneževog Arsenala.

Planirano je da se do kraja 2017. godine Filološko-umetnički fakultet useli u objekat Mašinske radionice.

foto: piu.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');