Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Iz budzeta grada 20 miliona za obnovljive izvore energije
 
 

Iz budzeta grada 20 miliona za obnovljive izvore energije

Prvi put u budžetu grada Kragujevca izdvojeno je preko 20 miliona dinara namenjenih povećanju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije. Naime, zahvaljujući bazi podataka koja omogućava praćenje potrošnje električne i toplotne energije i vode u osnovnim i srednjim školama, vrtićima i ustanovama kulture, utvrđeno je da se iz gradskog budžeta samo za troškove električne energije u školama, godišnje izdvaja skoro 20 miliona dinara - rekla je za Energetski portal Srbije Ana Radojević načelnik Odeljenja za održivi, ravnomerni razvoj i energetsku efikanost.
obnovljivi-izvori-energije-facebook-share.png - 160.89 Kb

U saradnji sa zaposlenima iz gradske toplane formiran je Radni tim za analizu troškova toplotne energije koji se plaćaju iz budžeta grada sa ciljem predlaganja mera kojima će se ostvariti uštede. Samo jedna škola, istakla je Ana Radojević, grejanje plaća po utrošku. Kada bi sve škole prešle na plaćanje po potrošnji, nakon ugradnje termo - regulacione opreme, koja na primer omogućava da se vikendom isključi grejanje, ušteda po školi bila bi od 100.000 dinara do skoro pola miliona  na godišnjem nivou. Zbog toga smo u budžetu za narednu godinu predvideli 750.000 dinara za ugradnju ove opreme u podstanicama osnovnih škola.

Jedan od prioriteta grada je veće korišćenje obnovljivih izvora energije, tako da i ove godine u skladu sa evropskim direktivama nastavljamo sa prelaskom na prirodni gas ili daljinsko grejanje, u školama i objektima predškolskih ustanova. Tokom prošle godine jedna osnovna škola koja je kao energent koristila ugalj, priključena je na prirodni gas. U planu je i da jedan vrtić koji se greje na lož ulje bude priključen na daljinsko grejanje. U izdvojenom odeljenju jedne osnovne škole koja se do sada grejala na pojedinačne peći na ugalj, u toku je postupak javne nabavke kotla na pelet. U vrtiću “Kolibri“ gde je smeštena centralna kuhinja za pripremanje hrane za više vrtića, umesto industrijskih bojlera za zagrevanje sanitarne tople vode, u cilju uštede, predviđena je ugradnja solarnih kolektora.

Nalazimo se na početku saradnje sa Programom Development of a Sustainable Bioenergy Market in Serbia (DKTI)  koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Jedan od ciljeva ovog programa je promovisanje korišćenja biomase, tako da se nadamo da ćemo nastaviti tu saradnju i dobiti ekspertsku pomoć u vidu pripremanja projektne dokumentacije prelaska osnovnih škola sa grejanja na lož ulje na grejanje na pelet. U budžetu za 2016. godinu je takođe predviđen i novac za izradu energetskih elaborata za sve javne zgrade čija je površina veća od 250 kvadrata, jer nas na to obavezuje  Zakon o efikasnom korišćenju energije. Elaborati će pokazati u kom energetskom razredu se trenutno nalaze ti objekti i kolika je godišnja potrošnja energije za grejanje po metru kvadratnom, a predložiće i mere za poboljšanje energetske efikasnosti. Takođe, eleborati su i uslov za konkurisanje kod republičkog Fonda za energetsku efakasnost.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');