Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Analiza vode u školama na seoskom području
 
 

Analiza vode u školama na seoskom području

U Kragujevcu je predstavljen projekat “Situaciona analiza pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola u seoskim područjima teritorije Šumadije i Pomoravlja“. Projekat koji sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja započet je u martu ove godine, sa ciljem da se izvrši situaciona analiza pristupa zdravoj pijaćoj vodi, kao i nadzor sanitarno - higijenskog stanja u školama u seoskim sredinama. 
voda.jpg - 60.31 Kb

Projekat finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, sredstvima Vlade kroz program i sredstva Ugovora o bilateralnoj saradnji između Republike Srbije i Republike Italije. Vrednost projekta iznosi oko 13 miliona dinara

Veoma nam je važan ovaj projekat, kako bismo utvrdili kvalitet vode i kakvi su sanitarni uslovi u školama. Želimo pre svega da utvrdimo stanje, da proverimo koji su predlozi za rešavanje problema i da omogućimo deci da imaju uslove kakve imaju deca u visokorazvijenim zemljama Evrope - rekla je Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Projektom će biti obuhvaćeno 245 osnovnih škola u ruralnim područjima na teritoriji Šumadije i Pomoravlja. Prema rečima Nenada Popovića, direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, u svakoj školi će biti urađen nadzor izvorišta vode, biohemijske analize, sanitarni nadzor objekta kao i investicioni predlog za regulisanje zatečenog stanja. U početnoj fazi angažovali smo italijanske eksperte, pre svega zbog korišćenja metodologije Svetske zdravstvene organizacije, kao i Institut za javno zdravlje iz Kragujevca i ekipu sa instituta Batut.

Kako bi se omogućilo repliciranje projekata i u drugim delovima Srbije ciljevi se realizuju kroz razvoj pilot metodologije i izbor reprezentativnih primera osnovnih škola u seoskim sredinama na teritoriji, rečeno je na današnjoj prezentaciji.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži