Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac u fokusu kao prva prestonica kulture
 
 

Kragujevac u fokusu kao prva prestonica kulture

Komisija Ministarstva kulture i informisanja, koju je predvodila Aleksandra Fulgosi pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa, posetila je danas Kragujevac, jedan od deset gradova koji su ušli u uži izbor za titulu “Grad u fokusu“.

 

Reč je o programu Ministarstva kulture i informisanja, čiji je cilj decentralizacija kulturnog života i jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti kulture. Od ukupno 27 pristiglih prijava, na užoj listi su se našli Kikinda, Novi Bečej, Pančevo, Zrenjanin, Šabac, Kučevo, Kragujevac, Užice, Kraljevo i Kruševac. Komisija je danas sa direktorima svih ustanova kulture i predstavnicima resornih Gradskih uprava razgovarala o svim aspektima projekta “Kragujevac u fokusu - prva prestonica kulture“.

Reč je o velikom projektu koji prema rečima Minje Obradović člana Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, podrazumeva dosta aktivnosti. Centralna nota projekta je Kragujevac kao prestonica moderne Srbije, s obzirom na to da se 2018. godine navršava 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu Srbije. Naša je ideja da se u susret tom jubileju svi polako pripremamo - programski i infrastrukturno. Ovo je prilika, istakla je Minja Obradović, da projekat izbrusimo i dođemo do najznačajnih aktivnosti koje bi trebalo da budu finansirane od strane resornog ministarstva. Radnom sastanku prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić koji je naglasio da u zadnje dve decenije nije bilo ozbiljnijih ulaganja u oblasti kulture.

Pored toga, podsetio je Nikolić, Narodna biblioteka “Vuk Karadžić“ i Zavod za zaštitu spomenika kulture smešteni su u neadekvatnom prostoru. Imamo velike planove, a jedan od njih je i Muzej na otvorenom. Novac uložen u kulturu ne može brzo da se vrati, ali mi već vidimo prostor kako da zaintrigiramo javnost i gde možemo u toj oblasti da napredujemo. Kako Kragujevac može da bude ključni nosilac revitalizacije kulturnog identiteta centralne Srbije, kako da bude nosilac modernih trendova razvoja u kulturi, kako da se uspostavi prepoznatljiv kulturni identitet koji objedinjuje bogato kulturno - istorijsko nasleđe i savremeno stvaralaštvo, ali i da podstiče razvoj kreativnih industrija kao važnog resursa održivog razvoja Kragujevca, samo su neka od pitanja na koja odgovore nudi projekat “Kragujevac u fokusu - prva prestonica kulture“. Tročlana Komisija ministarstva kulture i informisanja posetiće danas Gradsku dvoranu “Šumadija“ i Zavičajno odeljenje biblioteke, zatim Narodni muzej, Knjaževsko - srpski teatar, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Istorijski arhiv Šumadije.

Stručna komisija Ministarstva kulture i informisanja će u periodu do 27. jula posetiti sve gradove koji su prošli predselekciju, kako bi se upoznala sa svim segmentima projekata, kapacitetima lokalnih samouprava i resursima za realizaciju projekta. Nakon toga, stručna komisija će izabrati gradove koji su ušli u najuži izbor i pozvati predstavnike tih lokalnih samouprava da predstave svoje projekte u Beogradu, nakon čega će doneti konačnu odluku o tituli “Grad u fokusu“.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');