Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Konferencija povodom Dana mladih u BIC-u
 
 

Konferencija povodom Dana mladih u BIC-u

Povodom Dana mladih 2016, Omladina JAZAS-a Kragujevac sa partnerima, organizovala je uspešno Konferenciju - panel diskusiju o položaju i potrebama mladih.

 

Međunarodni dan mladih obeležava se svakog 12. avgusta od 2000. godine u celom svetu kako bi se omogućila promocija ideja mladih, njihovih pogleda na svet i preuzetih inicijativa. Od 2007. godine, iste godine kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta, Dan mladih se obeležava i u Srbiji.

Konferencija je održana u Biznis inovacionom centru u Kragujevcu, koji je kao domaćin obezbedio sve neophodne uslove da ona protekne onako kako je planirano. Konferencija je trajala u periodu od 11h pa sve do 14h. Iako je probijen termin značajne teme za mlade o kojima se govorilo i diskutovalo  na Konferenciji su:

1. Programi za mlade;

2. Prostori za mlade;

3. Potrebe mladih u tranziciji od obrazovanja ka zapošljavanju.

Na konferenciji govorili su:

• Pomoćnik ministra, gospođa Snežana Klašnja (Ministarstvo omladine i sporta);

• Pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih, gospodin Stefan Nikezić (Grad Kragujevac);

• Koordinatorka Kancelarije za mlade Kragujevac, gospođa Marija Đoković;

• Predsednik Udruženja za društveni razvoj mladih "Interaktiv", gospodin Branko Ratković.

Gosti iz zemlje i regiona predstaviće primere dobre prakse iz pomenutih oblasti:

• Dobijanje lokalnih prostora: gospodin Goran Jordović (Forca);

• OnACT - inovativni program rada sa mladima: gospođa Sanja Šišović (CAZAS);

• Učeničko preduzetništvo i učeničke kompanije: gospodin Nemanja Glavinić (Dostignuća Mladih u Srbiji).

Odličan moderator konferencije bila je predsednica Omladine JAZAS-a Kragujevac, gospođa Jelena Milanović. Primećeno je značajno prisustvo mladih i predstavnika institucija, organizacija i drugih učesnika konferencije.

Konferencija se uživo prenosila (live stream) na facebook stranici Omladine JAZAS-a Kragujevac, tako da su pojedini ovim putem pratili diskusiju u realnom vremenu.

Pitanja govornicima u toku Konferencije postavljala su se i na twitter-u koristeći #DanMladihKG.

Prenosimo neke od izjava i odgovora na pitanja:

Na pitanje Kakvi su servisi za mlade u Gradu Kragujevcu predsednik NVO Interaktiv, Branko Ratković, odgovorio je da programi postoje i da se preko Udruženja čini sve što je potrebno kako bi se oni razvijali. Pored toga Ratković je napomenuo da je potrebno pokrenuti mlade, animirati ih i uključiti u društvene aktivnosti koliko to sredstva omogućavaju. On je govorio i o EVS volonterima, i neophodnim znanjima i veštinama koje se stiču upravo volontiranjem.

Stefan Nikezić se najviše fokusirao na sredstva koja će Grad biti spreman da odvoji naredne 2017. godine i to više od sadašnjih 1.000.000 rsd koje smatra nedovoljnim, ali uz napomenu da je potrebna veća borba mladih za ideje. Pored toga Pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih, Stefan Nikezić, najavio je otvaranje Omladinskog Centra od oko 80 kvadrata u Erdogliji koje će omladinske i druge organizacije moći da koriste kao prostor pored sadašnje Kancelarija za Mlade koja je odlična ali ne i dovoljna da zadovolji sve potrebe mladih aktivista.

Predsednik Udruženja Mladih, Bogdan Ristić postavio je konkretno pitanje vezane upravo za rešenje problema nedostatka prostora za rad mladih aktivista Udruženja i dobio nakon toga odgovor od gospodina Nikezića, na koji način će problem biti rešen u narednom periodu.

Pomoćnik ministra, gospođa Snežana Klašnja (Ministarstvo omladine i sporta) najavila je dalju sistematsku podršku i brigu o mladima koja će biti konkretna. Napomenula je i kroz odgovore na pitanja mladih da će biti više obuka za pisanje projekata i prevazilaženja problema poput nedostatka sredstava i prostora za aktivne mlade.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži