Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Saradnja GIZ-a i Kragujevca na uvođenja grejanja na biomasu
 
 

Saradnja GIZ-a i Kragujevca na uvođenja grejanja na biomasu

Grad Kragujevac i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ potpisali su Sporazum o saradnji, a u okviru programa srpsko-nemačke razvojne saradnje “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

 

Opšti cilj projekta je jačanje kapaciteta i stvaranje uslova za održivo korišćenje bioenergije u Srbiji. Grad Kragujevac izrazio je zainteresovanost za tehničku podršku GIZ-a, neophodnu za analizu mogućnosti prelaza sa lož ulja na biomasu u osnovnim školama Živadinka Divac, Miloje Simović i Sreten Mladenović, kao i za podršku razvoju koncepta privatno-javnog partnerstva u implementaciji projekata. U ime GIZ-a Sporazum o saradnji, čiji je cilj analiza potencijala zamene goriva u javnim objektima koji nisu povezani na sistem centralnog grejanja kao i razvoj koncepta uključenja privatnog sektora u proizvodnju, snabdevanje i upotrebu biomase, potpisao je Thomas Michel, vođa Programa, a u ime grada Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Zahvalivši se Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju što je ponudila svoju stručnu pomoć gradu Kragujevcu, gradonačelnik Nikolić je rekao da su ovo veoma značajni projekti za nas, jer direktno utiču na gradski budžet. Sve što se odnosi na tekuće održavanje, režijske troškove plaćaju lokalne samouprave i nama je jako bitno da ove troškove smanjimo, a o efektu uticaja na zaštitu životne sredine bićemo svesni u godinama koje dolaze. Kada govorimo o prelasku na alternativne načine grejanja i postizanju energetske efikasnosti po školama, u prethodnom periodu urađeno je već dosta toga. Uvidevši da Srbija nema projekte i tehničku dokumentaciju za realizaciju programa koje nude zemlje Evropske unije ili drugi izvori, sproveli smo akciju i obezbedili projekte energetske efikasnosti za sve škole u gradu. Sada to radimo u vrtićima, a u planu nam je izrada projekata i za druge gradske ustanove i zgrade kojima grad plaća električnu energiju, tako da ćemo biti spremni da konkurišemo za sve programe gde bude moglo da se konkuriše, rekao je Radomir Nikolić.

S obzirom na to da želimo da napravimo održiv sistem grejanja u školama, spremni smo da prihvatimo i čujemo sva iskustva koje GIZ ima ne samo u Srbiji, jer mi ne želimo brza rešenja, već maksimalno efikasna, naglasio je Nikolić. Kada je reč o ovakvim projektima mi smo veoma optimistični i rado ih relazujemo i prenosimo svoja iskustva, ali oni mogu da se sprovedu samo ukoliko postoji inicijativa lokalnih samouprava, rekla je Milica Vukadinović, menadžer Komponente za razvoj projekta GIZ DKTI. Koristi od uvođenja sistema grejanja na bioenergiju su višestruki od velike uštede troškova, smanjenja zagađenosti, pa do jačanja lokalnih i regionalnih prihoda.

Drago nam što je grad Kragujevac prepoznao važnost ovog Programa, jer projektni tim sa nama uči i prolazi kroz čitav proces od analize, pripreme tehničke i finansijske studije izvodljivosti, dobrih rešenja, analize logističkog plana za snabdevanje biomasom kako bi se došlo do najboljeg i optimalnog rešenja, a koji posle može da primenjuje i bez naše pomoći, objasnila je Milica Vukadinović.

Implementacija Projekta prelaska na grejanje biomasom traje do septembra 2017. godine, a prvi zadatak grada Kragujevca je da formira projektni tim koji će činiti predstavnici pravne, tehničke i finansijske struke i jedan predstavnik Uprave za javne nabavke.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži