Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Obavljeno ispitivanje meda i poluproizvoda od mesa u Kragujevcu
 
 

Obavljeno ispitivanje meda i poluproizvoda od mesa u Kragujevcu

Organizacija potrošača Kragujevca u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, obavila je mikrobiološko i fizičko-hemijsko ispitivanje meda i poluproizvoda od mesa i rezultate ispitivanja predstavila javnosti na konferenciji za novinare koja je tim povodom održana u zgradi Grada.

 

Kada je reč o poluproizvodima od mesa, od ukupno 25 ispitanih uzoraka, tri rezultata nisu zadovoljila propisane standarde. Reč je o povećanom broju bakterija u dva slučaja, i sadržaju proteina ispod minimuma u jednom slučaju. Kada je reč o medu, od 17 uzetih uzoraka, jedan uzorak je odstupio od standarda kvaliteta i pokazao vrednosti diastaze ispod minimuma i HMF-a iznad maksimuma. Prema rečima Zorana Nikolića, predsednika Organizacije potrošača Kragujevca poštovanje zakonskih propisa je preduslov za sticanje konkurentske prednosti. Ono što je nama bilo bitno je da obuhvatimo veliki broj uzoraka. Trudili smo se da obuhvatimo sve one velike markete i sve one proizvode koji se puno kupuju, dakle proizvode sa velikim tržišnim učešćem zato što je na njima najlakše napraviti uzorak. Radili smo dve vrste analiza, jedna je analiza zdravstvene bezbednosti, dakle, da vidimo da li je sa mikrobiološkog aspekta sve u redu, da li ima određenih bakterija, a druga je analiza kvaliteta, dakle da li deklaracija proizvoda odgovara stvarnom sadržaju. O ovim rezultatima obaveštena je veterinarska inspekcija koja je postupila u skladu sa svojim ovlašćenjima i naložila određene mere privrednim subjektima kod kojih su uzorkovani ovi proizvodi - objašnjava Nikolić.

Prema rečima dr Nele Đonović iz Instituta za javno zdravlje Kragujevca, u okviru ovog istraživanja urađene su i mikrobiološke i fizičko -hemijske analize. Fizičko-hemijske analize pokazale su stvarni kvalitet proizvoda, a kada je reč o mesu i proizvodima od mesa, one su pokazale i parametre koji se tiču mogućih zagađivača kao što su prisustvo aditiva, teških metala, antibiotika ili hormona. Kada je reč o medu i proizvodima od meda, posebno bitan hemijski parametar je aktivnost dijastaze koja ukazuje na to da li je med bio prethodno zagrevan na određenoj temperaturi što je jedan od najvažnijih pokazatelja kvaliteta meda. Što se tiče mikrobiološke kontaminacije kod poluproizvoda od mesa, postoji granična vrednost koja kaže da određene vrste bakterija koje pripadaju ili uslovno patogenim bakterijama ili saprofitnim bakterijama, mogu da se nađu u nekim proizvodima u određenom broju. Naravno, kod gotovih proizvoda, kao što su čajna kobasica, šunka, takvih bakterija ne sme biti. Ovo konkretno znači da svi proizvodi koji u sebi sadrže povećani broj bakterija te vrste, moraju dobro termički da se obrade. Dobra termička obrada podrazumeva da meso ili proizvod od mesa treba da bude sa obe strane tretiran na temperaturi od najmanje 70C u trajanju od 10 minuta. Naravno, kada govorim o temperaturi od 70C, podrazumeva se da je to temperatura unutar proizvoda, a ne na samoj površini proizvoda - objašnjava dr Đonović.

Prema rečima Zorana Kostadinovića, načelnika Odeljenja za vanprivredne delatnosti grada Kragujevca, rad u ovoj oblasti ima dva cilja, sa jedne strane to je zaštita potrošača, pre svega njihovog zdravlja kada su u pitanju prehrambene namirnice, a sa druge strane i zaštita interesa onog poslovnog sektora koji poštuje standarde kvaliteta proizvodnje i načela fer konkurencije na tržištu jer nelojalna konkurencija obara kvalitet. Sa Organizacijom potrišača sarađujemo aktivno već pet godina. Poslednje tri godine organizacija je ojačala svoje kapacitete, afirmisala se ne samo na načem lokalnom tržištu, nego i na regionalnom i šire. Jedna je od najuspešnijih u mreži Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Iz tih razloga, grad je pojačao svoje napore, pa poslednje tri godine iz budžeta izdvaja 2-2,5 miliona dinara za finansiranje rada ove organizacije, finansiranje aktivnosti u koje se ubrajaju i ovakva istraživanja, čije rezultate predstavljamo - kaže Kostadinović.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');