Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prvi broj obnovljenih "Novina serbskih" 1834.
 
 

Prvi broj obnovljenih "Novina serbskih" 1834.

Na današnji dan 1834. - U Kragujevcu štampan prvi broj obnovljenih "Novina serbskih". Novine serbske su se prvi put objavljene u Beču 1813. i u samom početku uredništvo su vodili Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić.

 

Prvi srpski dnevni list je nastao u vreme pogodnom za dnevnu štampu u Austriji, u vreme ratova udružene evropske koalicije protiv Napoleona. Najveći deo prostora, skoro tri četvrtine, bio je posvećen tim ratovima. Pored ratnih vesti list je donosio proklamaciju i naredbe vladara, ukaze i naimenovanja, a na kraju redovno „Tečenije novca na Vienskoj berzi“.

Davidović se posle velikih napora za opstanak Novina, vraća iz Beča u Srbiju 1821. godine.

Novine srbske (Srpske novine) su bile prve novine u Kneževini Srbiji. Pojavile su se 5/17. januara 1834. godine, pod uredništvom Dimitrija Davidovića u Kragujevcu, a nastavile u Beogradu, u vreme kada je Srbija počela da se izgrađuje kao moderna građanska država. Novine srbske bile su pre svega službeni list Kneževine Srbije, koji je u toku Davidovićevog uredništva imao i obeležje političkog glasila.

foto: Naslovna strana Novina Serbskih 1814. , muzej u Smederevu

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');