Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac zainteresovan da zaštiti RTK od propadanja
 
 

Kragujevac zainteresovan da zaštiti RTK od propadanja

Grad Kragujevac je zainteresovan da zaštiti od propadanja Radio televiziju Kragujevac (RTK), koja je vraćena u državno vlasništvo posle raskida privatizacije u januaru, rečeno je danaa agenciji Beta u sindikatu "Nezavisnost" u RTK.

 

To je bio predlog gradonačelnika Radomira Nikolića na sastanku sa delegacijom zaposlenih prošle sedmice, a o tome je sačinjen dopis koji će biti upućen Ministarstvu privrede i Ministarstvu kulture i informisanja, naveli su u tom sindikatu.

U dopisu se navodi da bi Grad i finanisijski pomogao zaposlenima koji nisu primili plate devet meseci, neuplaćeni su im doprinosi od maja 2016., zdravstvene knjižice nisu overene, a trenutna blokada računa preduzeća je oko 29 miliona dinara - rekao je glavni poverenik sindikata u RTK, Goran Antonijević. On je napomenuio i da je izražena i spremnost lokalne samouprave da realizuje socijalni program u RTK. Prema njegovim rečima, gradonačelnik je izrazio nadu da bi država mogla da prebaci Gradu garancije koje je povukla od bivšeg vlasnika (Radojice Milosavljevića) u iznosu od 150.000 evra, dodao je da govori se i o isplati oko 24 miliona dinara koje lokalna samouprava duguje kragujevačkoj RTK.

Ovim sredstvima bismo pokrili blokadu računa pa i plata, a izvesno je da bismo tada bili spremni i za novu privatizaciju - rekao je Antonijević. On je dodao da je u dopisu gradonačelnika još navedeno da je prva privatizacija RTK u 2015. obavljena "dosta brzo", pa Grad nije stigao da tu medijsku kuću "adekvatno pripremi" za prodaju zbog čega je, kako je ocenio, verovatno došlo do loše privatizacije. Pročitajte još Protest radnika Radio-televizije Kragujevac - Grad bi se obavezao ugovorom o privremenom preuzimanju da raspiše novu privatizaciju RTK do kraja 2017. da bi se ispoštovao Zakon o informisanju - rekao je Antonijević.

On je naveo da je svih 62 zaposlenih u RTK podržava "ponudu lokalne vlasti" jer je vidi kao najbolji način za izlazak iz krize i opstanak ove medijske kuće sa višedecenijskom tradicijom i vrednom arhivom. U sindikatu "Nezavisnost" očekuju da se do kraja ove sedmice u Ministarstvu privrede izjasne o predlogu lokalne samouprave u Kragujevcu u vezi sa RTK. Prema rečima Antonijevića ima, i drugačijeg viđenja rešavanja problema koje dolazi iz Ministarstva privrede, ali to zaposlenima ne odgovara.

Pominje se objavljivanje novog pisma o zainteresovanosti za prodaju, čime se otvara put do socijalnog programa, ali i za stečaj ukoliko u predviđenom roku ne bude bilo kupca. To znači gašenje RTK i slanje zaposlenih na ulicu - rekao je on. Antoniević je dodao da zaposleni u RTK nisu krivi za stanje u ovoj medijskoj kući već da je odgovorna država, koja je realizovala privatizaciju sa neodgovornim kupcem, "a pri tom nije predvidela kako dalje u slučaju raskida, sem da se mediji ugase".

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži