Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Svetski Festival omladine i studenata ove godine u Sočiju
 
 

Svetski Festival omladine i studenata ove godine u Sočiju

Domaćin 19. svetskog Festivala omladine i studenata, ove godine biće Ruska Federacija i olimpijski grad Soči. Ovaj najveći svetski omladinski događaj okupiće 20.000 mladih iz celog sveta, a Srbiju će predstavljati 150 najuspešnijih učesnika starosti od 18 do 35 godina.

 

Festival koji organizuje Svetska organizacija demokratske omladine uz podršku Ujedinjenih nacija i Vlade RS, održava se u periodu od 14. do 22. oktobra. Program i način na koji mladi iz Srbije mogu da se prijave za učešće na Festivalu omladine i sudenata, je u prisustvu prof.dr Nedeljka Manojlovića člana Gradskog veća za obrazovanje i Stefana Nikezića, pomoćnika gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, predstavljen u Kragujevcu studentima PMF-a, Medicinskog fakulteta i učenicima Prve kragujevačke gimnazije.

Svetski Festival omladine i studenata ima tradiciju dugu 69 godine i održava se svake tri do četiri godine, prošli je bio organizovan na Ekvadoru, a Rusiji će ovo biti treći put da je domaćin najveće svetske omladinske smotre. Za 20.000 učesnika, koliko se očekuje ove godine u Sočiju, biće uspostavljen bezvizni režim, a prema rečima Antonele Bijelić iz Balkanske kreativne grupe, u toku su pregovori da let u Rusiju spskih predstavnika plati država Srbija. Imajući u vidu da festival podržava organizacija UN, za učešće je neophodno znanje bilo kog od šest zvaničnih jezika UN, a to su francuski, ruski, engleski, arapski, kineski i španski. Svečano otvaranje organizuje se na Crvenom trgu u Moskvi, a 15. oktobra učesnici odlaze u Soči, gde će biti smešteni i učestvovati u diskusionim programima koji će obuhvatati teme iz ekonomije, izazova globalizacije, politike, međunarodne bezbednosti, razvoja međunarodnih institucija, prava.

Planiran je bogat kulturni i sportski program u okviru koga će biti organizovana mnogobrojna sportska takmičenja, zatim koncerti, filmske projekcije, sajmovi, masterklasovi i druge slične aktivnosti. Svi mladi iz Srbije koji žele da postanu deo naše delegacije u Sočiju, neophodno je da popune prijavu koja se nalazi na zvaničnoj internet stranici www.russia2017.com najkasnije do 15.maja. Posle ovog datuma, prijavljivanje više neće biti moguće ni iz jedne zemlje, jer Organizacioni komitet festivala iz Ruske federacije već narednog dana počinje proces selekcije, koji će trajati do jula meseca.

Delegaciju iz Srbije čini 150 mladih ljudi, i mi želimo da to budu najbolji mladi ljudi iz različitih sfera: lideri omladinskih nevladinih organizacija, novinari, kreativci, muzičari, pisci, slikari, reditelji, sportisti, naučnici, IT stručnjaci, objasnila je Antonela Bijelić. Za 19. Festival omladine i studenata, iz celog sveta biće potrebno 7000 volontera, a iz Srbije će poći 20. Za volontere je neophodno da znaju dva zvanična jezika UN, da imaju iskustva u organizaciji festivala, da budu spremni i samostalni u upravljanju vanrednim situacijama, a osim što treba da su punoletni, gornja starosna granica nije određena.

Inače promociju 19. Festivala omladine i studenata u Srbiji realizuju predstavnici Balkanske kreativne grupe u saradnji sa drugim omladinskim i studentskim organizacijama iz Srbije, koja je osnovala i Srpski nacionalni komitet za pripremu delegacije a uz podršku ruskog centra za nauku i kulturu Ruski dom u Beogradu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži