Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Potrošnja vode uvećana 50 odsto
 
 

Potrošnja vode uvećana 50 odsto

Potrošnja vode u Kragujevcu tokom tropskih dana povećana je za 50 odsto, rečeno je danas Beti u lokalnom vodovodu. Direktor tog javnog preduzeča Nebojša Jakovljević je rekao da na povećanu potrošnju najviše utiče nenamensko trošenje vode u prigradskim naseljima za zalivanje bašta, voćnjaka i povrtnjaka i za bazene. Kragujevčani potrpše 750 do 800 litara vode u sekundi, a najviše između 17 i 22 časa.

 

Jakovljević je rekao da je snabdevanje vodom stabilno i da ne prete velike restrikcije, ali da su moguća isključenja u pojedinim naseljima u "kritičnim danima". Prema njegovim rečima, 65.000 potrošača vodom se snabdeva s akumulacije "Gruža", "Grošnica" i reni bunara. "Stanje akumulacije 'Gruža' je zadovoljavajuće, popunjena je sa 60 odsto, a to znači da je obezbeđeno snabdevanje vodom u narednih godinu i po dana, i da uopšte ne bude kiše i snega", rekao je on. Jakovljević je upozorio da veći problem na akumulaciji predstavlja "divlja gradnja" raznih objekata u vodi ili pored vode, a da nije regulisan odvod fekalne kanalizacije i drugog otpada.

"Glavna akumulacija za vodosnabdevanje Kragujevca i okolnih mesta postala je turistička i ribolovačka atrakcija, a održavamo ispravnost vode samo zahvaljujući savremenoj opremi za preradu", rekao je Jakovljević. On je naveo da je najveći problem s reni bunarima u Brzanu kod Batočine koji imaju bitno smanjen kapacitet tako da umesto 150 litara u sekundi daju 80 litara. "Problem je što se i u naselj u Batočina i svim selima iz tog pravca do Kragujevca troši ; 2,5 puta veća količina vode ; pa smo prinuđeni da, ako bude vrelih dana primenimo isključenja", rekao je Jakovljević.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži