Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac UNS: RTV Kragujevac uskoro ponovo emituje program
 
 

UNS: RTV Kragujevac uskoro ponovo emituje program

Radio-televizija Kragujevac, koja je krajem juna vraćena u privremeno vlasništvo Grada uskoro bi ponovo trebalo da počne sa emitovanjem programa, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da je moguće da se to dogodi do kraja ovog meseca ako ta medijska kuća dobije neophodne dozvole za emitovanje. "Radio - televizija Kragujevac još uvek ima neizmirenih obaveza, pre svega prema Emisionoj tehnici i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i nemoguće je da dobije dozvole dok se one ne izmire", rekao je Nikolić za UNS.

 

On je dodao da je grad preuzeo obavezu da televiziju stavi na noge jer je 10.000 građana za dva dana potpisalo peticiju da se RTV Kragujevac sačuva. Direktorka te medijske kuće Jelena Vuković potvrdila je da čekaju dozvolu REM-a, ali i završetak i drugih administrativnih poslova. "Trudimo se da ubrzamo proces, ali još uvek ne mogu da pričam o konkretnim stvarima i datumima. Znaćemo sve uskoro", rekla je ona.

Grad Kragujevac je posle preuzimanja televizije krajem juna isplatio 12 zaostalih plata svim zaposlenima, a država onima koji su se za to odlučili isplatila otpremnine. Doskorašnji predsednik sindikata "Nezavisnost" u RTV Kragujevac Goran Antonijević kazao je za UNS da je pre nego što je grad preuzeo tu medijsku kuću u njoj bilo više od 60 zaposlenih, a da je posle odluke dela njih da prihvate socijalni program ostalo 24. "Sve što je bilo do mene, a to je da obezbedim socijalni program, ali i isplatu zaostalih plata, je urađeno. Postoje još neka sitna dugovanja, kao i povezivanje radnog staža, ali i to se rešava", kazao je Antonijević i dodao da je utisak da sve ide u pravcu opstanka te televizije.

Radio-televizija Kragujevac privatizovana je 2015. godine kada ju je kupio biznismen Radoica Milosavljević, ali je zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora raskinuta krajem januara. Potom je ta medijska kuća rasprodala deo opreme kako bi naplatila potraživanja poverilaca i zaposlenih koji su je tužili, a dozvole za emitovanje radio i televizijskog programa su joj oduzete. Nakon što je na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja izmenjena Uredba o prenosu kapitala zaposlenima bez naknade Skupština Grada Kragujevca 28. juna ove godine usvojila je odluku o preuzimanju ove medijske kuće u roku od šest meseci, do nove privatizacije.

Zakon o javnom informisanju zabranjuje državno vlasništvo u medijima a propisuje da lokalne samouprave izdvajaju iz budžeta deo sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Ta sredstva se raspoređuju na javnim konkursima, bez diskriminacije. Suprotno zakonu, grad Kragujevac već treću godinu za redom nije raspisao konkurs a sva sredstva opredeljena za medije isplaćivana su po raznim osnovama RTV Kragujevac i u vreme kada je ova medijska kuća bila u vlasništvu Radoice Milosavljevića. Milosavljević je 2015, kupio RTV Kragujevac uz još sedam medija. S obzirom na to da je dva puta osuđivan zbog zloupotrebe službenog položaja, u toku privatizacije medija Milosavljeviću su mnogi osporavali pravo kupovine, ali ti prigovori nisu usvojeni.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži