Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Razmena švedskih i kragujevačkih iskustava u oblasti predškolskog obrazovanja
 
 

Razmena švedskih i kragujevačkih iskustava u oblasti predškolskog obrazovanja

Nakon uspostavljanja zvanične saradnje i potpisivanja memoranduma o razumevanju između Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Saveza Srba u Švedskoj,u poseti Kragujevcu ovih dana boravi Mirjana Milenković, vlasnica obdaništa iz švedskog grada Vesteros sa svojih 13 zaposlenih sa ciljem da se upozna sa sistemom socijalne zaštite i brige o deci predškolskog uzrasta u Kragujevcu.

 

Oni će u pratnji svojih domaćina posetiti jedan državni vrtić, i dva privatna - Vrabac i Petar Pan. Za gospođu Milenković i njene saradnike priređen je prijem u zgradi Grada kome su prisustvovali prof.dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje, Gordana Marković, načelnik Gradske uprave za vanprivredne delatnosti i Nataša Đorđević iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Naša ideja je povezivanje gradova, našeg grada Vesterosa i Kragujevca na nekom višem nivou, da radimo zajedničke projekte, da se bavimo decom, što je vrlo važno danas. Mi smatramo da osnova vaspitanja dece počinje upravo u obdaništu i to postaje temelj za ceo život - rekla je Mirjana Milenković.

Posetu kragujevačkim vrtićima, ona i njeni zaposleni iskoristiće da razmene iskustva i primere dobre prakse.Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja potpisala je u januaru mesecu ove godine memorandum o saradnji i razumevanju sa Savezom Srba u Švedskoj. To je prvi korak koji sa ove teritorije koji treba da dovede do jačanja veza između matice i dijaspore, naročito u ekonomskom smislu i kontekstu. - Današnja poseta je jedna od posledica te inicijative, odnosi se na oblast socijalne zaštite, a to je briga o predškolskoj deci, ali to je tek prvi korak u saradnji.

Naredni korak je poseta jedne manje delegacije iz Srbije koju će činiti direktor Regionalne razvojne agencije Šumadije i Pomoravlja i direktora Razvojne agencije Srbije, Stokholmu i Savezu Srba u Švedskoj, u novembru ili decembru, a nakon toga, očekujemo posetu delegacije srpskih preduzetnika koji rade u Švedskoj, Šumadiji i Pomoravlju, tokom koje će im biti predstavljeni investicioni potencijali naše teritorije - kaže Nataša Đorđević iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj.

Profesor dr. Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje podržava ovakvu inicijativu čiji je cilj povezivanje dva grada, švedskog grada Vesterosa i Kragujevca. - Ova inicijativa kreće upravo iz oblasti obrazovanja koje je temelj svih procesa u društvu. Grad Kragujevac je raspoložen da bude partner u sadašnjem projektu koji je dobio podršku države Švedske i naravno, da budemo partneri i u nekim budućim projektima koji se tiču obrazovanja - rekao je Manojlović.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');