Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Otvaranje nove Koncertne sezone "Convivium Musicum 17/18"
 
 

Otvaranje nove Koncertne sezone "Convivium Musicum 17/18"

Pavel Kačnov izvanrednim nastupom otvorio Koncertnu sezonu „Convivium Musicum 17/18“ Koncertna sezona “Convivium Musicum 17/18” otvorena je 5. septembra koncertom pijaniste Pavela Kačnova u sali Prve kragujevačke gimnazije. Publici se predstavio izuzetan pijanista sa prestižnom internacionalnom karijerom koju krase prve nagrade na velikim konkursima širom sveta, uključujući i prvu nagradu publike na Internacionalnom konkursu u Lionu ove godine.

Pavel Kačnov, iako pripada mlađoj generaciji, apsolutnom zrelošću u pristupu interpretaciji klavirskih dela ostavlja utisak umetnika sa ogromnim scenskim doživljajem i iskustvom. Romatičnim delima za klavir Šumana, Rahmanjinova i Lista dočarao nam je majstorstvo ovih kompozitora i svu lepotu njihove muzike. Šumanov “Karneval” na početku koncerta je svečano otvorio drugu koncertnu sezonu Convivum Musicuma-a i kroz simboliku naziva kompozicije, ukazao Kragujevčanima da mogu da očekuju muzički praznik ove sezone. Besprekorno precizno tehnički, a pri tome sa neverovatnim osećajem za liriku, koja nas vodi do najskrivenijih delova duše, Pavel Kačnov je osvojio sve prisutne u sali Gimnazije.

Prelidi op. 23 br. 3 de-mol, 5 ge-mol i 7 ce-mol, kompozitora S. Rahmanjinova odveli su nas u ruski romantizam i potpuno prebacili u atmosferu svojstvenu ovom kompozitoru prepunu beskonačnih muzičkih fraza na temelju tradicije, a obojene Rahmanjinovom raskošnom harmonskom podlogom. Ciklus kompozicija "Godine hodočašća", objavljen u tri sveke, tokom čitavog života F. Lista bio je veliki izazov za ovog virtuoznog pijanistu. "Dolina Oberman" kompozicija objavljena u prvoj svesci je delo sveobuhvatnog muzičkog sadržja u kojem je do punog izraza došao unutrašnji umetnički svet Pavela Kačnova, ali i briljantna klavirska tehnika u izvođenju najtežih klavirskih deonica. "Petrarkin sonet br. 104“ iz druge sveske "Godine hodočašća", pokazuje nam duboku osećajnost Pavela Kačnova i ujednačenost u lepoti zvučanja svakog registra na klaviru, svojstvenog samo najvećim pijanistima.

Ovaj sjajni pijanista koncert je završio Listovom "Mađarskom rapsodijom" br. 6 koja nas je još jednom podsetila na najpopularnije kompozicije virtuoznog klavirskog "Paganinija", u kojima se susrećemo sa melodijama mađarskih Cigana stilizovanih do najvećeg klavirskog majstorstva. U susret ovom klavirskom biseru bliskom širokoj publici, Pavel Kačnov je ušao temperamentom i snagom umetnika koja nezaustavljivo dovodi delo do umetničkog usijanja. Dva bisa su još jedna potvrda da je pred nama nastupio pijanista pred kojim je velika svetska karijera.

Ulaz je bio slobodan, a na programu su bila dela Šumana, Rahmanjinova i Lista. Koncert je u organizaciji Udruženja građana "CONVIVIUM MUSICUM" koji se održao uz pomoć Grada Kragujevca.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');