Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Saradnja u oblasti obrazovanja Kragujevca i Moskve
 
 

Saradnja u oblasti obrazovanja Kragujevca i Moskve

Na poziv Departmana za obrazovanje grada Moskve i Velikog obrazovnog centra br. 1279, delegacija grada Kragujevca koju su činili prof.dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje i prof. Petar Stefanović, direktor Centra za mlade “Škola mira“, boravili su četiri dana u prestonici Ruske federacije.

 

Ovo je bio radni susret i profesori iz Kragujevca su učestvovali na okruglom stolu pod nazivom “Rusko-srpski obrazovni most“, u čijem radu su učestvovali i direktorka Obrazovnog centra br.1279 Elena Aleksandrovna Lapina sa saradnicima, direktori škola koje ulaze u sastav ovog velikog obrazovnog kompleksa, predstavnici Departmana za obrazovanje i predstavnici medija. Ovom prilikom, svečano je potpisan Protokol o budućoj saradnji u sferi obrazovanja između Moskve i Kragujevca. Tim dokumentom je predviđeno da učenici naših osnovnih i srednjih škola borave u prestonici Rusije, a da sve troškove boravka (smeštaj, ishrana, ulaznice za muzeje i pozorista i kurseve učenja ruskog jezika) snosi Ruska Federacija. Planiran je i dolazak ruskih učenika kod svojih vršnjaka u Kragujevac.

Učenici ovog velikog obrazovnog kompleksa iz Moskve, krajem oktobra dolaze u Kragujevac gde će učestvovati na srpsko-ruskom festivalu školskih teatara. Biće to prilika da ruski eksperti održe radionice iz oblasti pedagogije školskih teatara, s obzirom da školska pozorišta u Rusiji imaju dugu tradiciju, više od dva veka, a da danas u Moskvi postoji više od 100 profesionalnih teatara. Biće to i prilika da ruski pedagozi prenesu iskustva u oblasti širokog spektra vannastavnih aktivnosti koje se u Rusiji izuzetno neguju. Potpisivanje protokola o saradnji u sferi obrazovanja između Kragujevca i Moskve je u skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije, posebno u segmentu mobilnosti i obrazovanja mladih.

Tako će od sada, pored saradnje sa Rumunijom (Pitešti), Francuskom (Siren) i Moskva postati nova destinacija na koju će, preko razmena biti omogućen boravak dece i prosvetnih radnika iz Kragujevca. Škola iz Moskve koja će biti prvi partner u ovoj saradnji je Obrazovni centar Br.1279 koji u svom sastavu ima 14 škola uključujući i predškolske ustanove i oko 4000 učenika, i nalazi se u centralnoj zoni Moskve. Saradnja predviđa osnivanje mreže obrazovnih institucija Moskve i Kragujevca koja će u narednim godinama realizovati veoma važne programe u oblasti obrazovanja.

Osim saradnje u oblasti obrazovanja, protokol o saradnji predviđa mogućnost da se u ovu srpsko-rusku saradnju uključi i kulturna saradnja. Saradnju u oblasti obrazovanja Kragujevca i Moskve podržala je i Ambasada Republike Srbije u Moskvi.

Autor fotografija je Anatoli Perfilov, fotoreporter iz Moskve.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');