Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Romski jezik kao izborni predmet u školi u Maršiću
 
 

Romski jezik kao izborni predmet u školi u Maršiću

Romski jezik kao izborni predmet u školi u Maršiću Kristijan Danijelson, generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji posetio je danas Kragujevac gde je prisustvovao javnom času romskog jezika koji je održan u OŠ “19. oktobar“ u Maršiću.

 

Ovo je jedina škola u Šumadiji u kojoj se trenutno izučava romski jezik kao izborni predmet u okviru projekta “Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama“ koji finansira Evropska unija. Javnom času romskog jezika u osnovnoj školi u Maršiću prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić sa saradnicima.

Danijelson je ovom prilikom istakao da Evropska unija u potpunosti podržava napore Srbije na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a ta podrška se pruža u najrazličitijim oblastima, kroz projekte. Ukupna pomoć koju je Evropska unija pružila u proteklih deset godina Srbiji iznosi 2 milijarde evra. Jedan od važnih izazova je inkluzija romske zajednice. To je važno za romsku zajednicu u celosti, ali i za pojedince. A ključ u svemu tome jeste obrazovanje. Ja sam zaista srećan zbog toga što smo u saradnji sa našim srpskim partnerima omogućili učenje romskog jezika deci i veoma sam nestrpljiv da vidim do kakvih konkretnih rezultata je taj naš projekat došao - istakao je Kristijan Danijelson.

Prema rečima direktorke OŠ “19. oktobar“, Snežane Rajevac, romski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet je uveden od školske 2017/18. godine. Mi smo jedina škola u centralnoj Srbiji koja ima časove romskog jezika, imamo prostornih mogućnosti, imamo kapacitete što se tiče nastavnog kadra jer u školi postoji pedagoški asistent koji govori romski jezik i lice koje ima akreditaciju profesora romskog jezika i planiramo da u budućnosti budemo jedan od centara za izučavanje romskog jezika u ovom delu Šumadije. Nastavu romskog jezika u ovoj školi trenutno pohađa 15 učenika, dva puta nedeljno - kaže Snežana Rajevac. Projekat “Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama u Srbiji“ sprovodi se u partnerstvu sa Centrom za obrazovanje romskih i etničkih zajednica i Udruženjem građana Romski informativni centar u Kragujevcu. Vrednost projekta je 158 600 evra od čega je EU donirala 134 800 evra.

Projekat traje 20 meseci. Ova aktivnost je deo velikog projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“ koji finansira EU sa 5,4 miliona evra. Želimo da kroz ovaj projekat i kroz sve ono što grad inače radi sa udruženjima koja zastupaju interese romske zajednice, očuvamo romski jezik i kulturu.Želimo da se oni osećaju ugodno, prihvaćeno, da poboljšavamo kvalitet njihovog života, kao što želimo da poboljšavamo kvalitet života svih građana Kragujevca. O tome smo danas razgovarali sa gospodinom Danijelsonom. Razgovarali smo i o budućim projektima koje grad Kragujevac ima i za koje se sprema u budućnosti, a tiče se velikih infrastrukturnih projekata u oblasti komunalne infrastrukture - rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Gradonačelnik Radomir Nikolić se uoči posete osnovnoj školi u Maršiću, u zgradi Grada sastao sa Kristijanom Danijelsonom, generalnim direktorom za proširenje u Evropskoj komisiji. Na sastanku kome su prisustvovali i članovi Gradskog veća, Minja Obradović, Vladimir Maksimović, prof.dr Nedeljko Manojlović i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika, bilo je reči o projektima za koje je gradu potrebna podrška EU.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži