Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Zaštitnik građana u poseti Kragujevacu
 
 

Zaštitnik građana u poseti Kragujevacu

U okviru akcije Dani obudsmana, zaštitnik građana Srbije, Zoran Pašalić danas u Kragujevcu, a sutra u Prijepolju razgovara sa građanima i savetuje kako da reše probleme. Najčešće pritužbe građana odnosile su se na imovinsko-pravne probleme, nezakonito naplaćene takse, na buku iz kafića u stambenim naseljima. Bilo je i onih koji nisu želeli da u javnosti govore o razlozima zbog kojih su po savet i pomoć došli kod zaštitnika građana.

 

"To su uglavnom imovinski problem uzurpacuija nekih njihovih imovinskih prava, onda ono što nažalost zaštitnik građana ne može da reše, odnosno ne može da postupa to su odluke sudova", rekao je Zoran Pašalić, zaštitnik građana Srbije. "Niko neće da se meša u meritorne odluke sudova, ali ono što građane zaista u velikoj meri brine to je dugo rešavanje problema sudskim putem, tako da ćemo razmotriti tu mogućnost da ćemo u narednom period možda stavimo na dnevni red prilikom izmene zakona za zaštitu građana i to pitanje," dodao je Pašalić. Kancelarija zaštitnika građana u Kraguejvcu do sada je primila 800 pritužbi, i ostvareno je 1.300 kontakata u cilju rešavanje problema.

U Srbiji se zaštitiniku građanja za pomoć obratilo 40.000 građana. U više od 80 odsto slučajeva institucije pozitivno reše problem po preporuci obudsmana. Problemi građana slični su u svim krajevima Srbije. Zaštitnik građana Zoran Pašalić susreo se i sa predstavnicima Kragujevca, Centra za socijalni rad Policijske uprave, Komesarijata za izbeglice, nevladinim organizacijama.

Tokom popodneva obišao je romsko naselje u Kragujevcu, a potom, otišao u Prijepolje. Neke od teme razgovora biće jačanje poverenja građana u policiju, ostvarenje prava za zdravstvenu zaštitu. Zaštitnik građana Zoran Pašalić obećao je da će ponovo doći u Kragujevac, ali i u druga mesta u Srbiji, da proveri šta su nadležni uradili, da li su i koliko rešili problem građana.

This content has been locked. You can no longer post any comment.