Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac SKC u novembru predstavlja dve tribine i izložbu
 
 

SKC u novembru predstavlja dve tribine i izložbu

Utorak, 07. novembar, Kontakt galerija SKC-a, 19 sati Tribina - „100 godina Oktobra

Pred kraj Prvog svetskog rata, 1917. godine, iscrpljena imperija dospela je u centar svetske javnosti zbog političkog procesa koji je pokrenuo seriju događaja koji su bespovratno promenili svet, svetsku politiku, istoriju i odnose. Šta je doneo Oktobar svetu? Kako bi svet mogao da izgleda da ovog procesa nije bilo? A ova i mnoga druga pitanja razgovaraće sociolog Vladimir Marković sa voditeljem Nenadom Glišićem, kao i zainteresovanima u publici.

 

 

Četvrtak, 09. novembar, Kontakt galerija SKC-a, 19 sati Tribina – „Srpska diplomatija o događajima u Makedoniji 1903-1904“

Kruševački istoričar Darko Mihajlović osvetljava jedno od zapostavljenih poglavlja istorije balkanskih država. Kako se Srbija snalazila u igri moćnih država na okolnim teritorijama? Knjigu „Srpska diplomatija o događajima u Makedoniji 1903-1904“ predstaviće recenzent dr Dragan Petrović i autor, Darko Mihajlović.

Petak, 10. novembar, Kontakt galerija SKC-a, 20 sati IZLOŽBA- IZBOR IZ KOLEKCIJE GALERIJE SKC 2015-2016.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sedamnaestoro autora koji su se svojim samostalnim izložbama predstavili kragujevčkoj publici tokom 2015-2016. godine. Autori čiji će radovi biti predstavljeni na izložbi Izbor iz kolekcije Galerije SKC Kragujevac su: Predrag Terzić, Ana Knežević, Nemanja Nikolić, Ana Piljić Mitrović, Jelena Ilić, Nina Todorović, Milica Antonijević, Nevena Popović, Mihailo Vasiljević, Vladimir Ranković, Draga Jovanović, Milica Jakšić, Ljubiša Simović, Marija Bogdanović, Dragana Dragutinović, Jovana Trkulja, Jelena Savić. Autori izložbe su Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti i Ivan Arsenijević, urednik likovnog programa SKC. Samu izložbu prati i kvalitetan dvojezični katalog. Publika će biti u prilici da ovu izložbu pogleda do kraja novembra.

Praksa formiranja kolekcije iz galerijsko-izložbenog programa ustanove kulture ne može se porediti sa radom komercijalnih umetničkih galerija koje u okviru svoje delatnosti imaju za cilj trgovinu umetničkim delima. Ovde nije reč o razmeni dobara – usluge marketinške i tržišne prezntacije autora za umetnički proizvod. Ustanove kulture koje su ovakvu praksu uvrstile u svoje aktivnosti zadale su odgovoran i složen zadatak kustosima i menadžerima da ostvare kontinuiran i kvalitetan program koji svedoči o akutnom stanju na polju umetničkog stvaralaštva. Izložba predstavlja izbor radova iz umetničke kolekcije galerije SKC Kragujevac koji su prikupljeni tokom sezone 2015 – 2016 godine. Radovi u kolekciji prikupljani su od 2004. godine. Ovo je druga izložba radova iz kolekcije. U odnosu na prethodnu održanu 2014. nešto sažetija. Sadrži dela 17 autora. U izboru su pokušali da obuhvate što veći broj medija – od crteža, skulture preko grafike, fotografije i videa. Osobenost postavke ogleda se u atmosferi. Svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, tehnike i materijali laganih struktura, ostavljaju utisak težnje ka nematerijalnom. Za većinu radova karakterističan je pogled unazad. Osvrt na sopstvenu ili kolektivnu prošlost u cilju rešavanja pitanja identiteta u kome je vidljivo istaknut konflikt pojedinac - društvo, pojedinčno - kolektivno. Ovakva vrsta razmatranja iziskuje određenu smirenost i izolaciju. Istraživanje odnosa tradicionalnih i digitalnih medija takođe je osobenost većeg broja radova. Izvod iz teksta kataloga, Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti ...

I upravo, ovom izložbom koja je produkcijski nastala za prostor KONTAKT Galerije SKC, koja predstavlja izbor radova, autora koji su svoje samostalne izložbe održali u SKC-u tokom 2015—2016. godine, ustanovljava se praksa prezentovanja kolekcije nakon dve završene galerijske sezone. Na izložbi je predstavljeno sedamnaestoro autora sa istim brojem radova, i sigurno odmah treba istaći činjenicu da se pri izboru radova za ovu izložbu, nismo rukovodili prostom logikom izbora najboljih prikupljenih radova, onim najboljim što su umetnici koji su izlagali ostavili za galerijsku kolekciju, već željom da svaki izabrani rad što bolje komunicira u jednoj novoj, sadržajno-kompleksnijoj postavci sa drugim radovima, da sama izložba bude u funkciji umetničkih radova. To nužno imlicira da ovaj izbor nije apsolutno zatvoren, već svakako postoji mogućnost za otvaranje novog iščitavanja, možda, na neku postavljenu tematsko-problemsku okosnicu, jer kvalitet radova koji se nisu u ovom izboru našli, to sigurno dozvoljava.

Izvod iz teksta kataloga, Ivan Arsenijević, urednik likovnog program SKC

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');