Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Nacrt odluke o rebalansu budžeta uskoro pred odbornicima Skupštine grada
 
 

Nacrt odluke o rebalansu budžeta uskoro pred odbornicima Skupštine grada

Gradsko veće na sednici održanoj 9. novembra utvrdilo je predlog odluke o rebalansu budžeta za tekuću godinu i uputilo Skupštini grada na razmatranje i odlučivanje. Nacrt odluke o rebalansu budžeta je potpuno isti u nominalnom iznosu od 7,8 milijardi dinara kao i odluka o budžetu, rekao je Igor Mitrović član veća za imovinu i finansije.

 

Ono što se razlikuje i što su razlozi za rebalans jeste preraspodela suficita koji je zatečen na početku ove godine u iznosu od preko 200 miliona dinara i izmene u aproprijacijama koje su se dešavale na raznim kategorijama troškova u ovoj godini. Glavne izmene se odnose na sve investicije koje su započete u ovoj, a biće plaćene u 2018. godini. Višak sredstava koji se pojavio preraspodelom, usmeren je na povećanje subvencija prema preduzećima čiji je osnivač grad radi stabilizacije poslovanja. Na kraju godine realizacija budžeta biće nekih 75 posto što je rekord, zato što budžet i dalje opterećuju troškovi iz prethodnog perioda koje nismo mogli da izmirimo. Reč je o računima za energiju, koja nije plaćana godinama unazad, a za koju imamo rešenje u vidu multi kompenzacije.

Grad je bio u bankrotu, rekao je Mitrović i dodao da je konstatacija Fiskalnog saveta apsolutno tačna. Ono što je izuzeto u analizi tog izveštaja je da je Fiskalni savet pohvalio rukovodstvo grada koje je u prethodne tri godine izvšilo prave mere konsolidacije i da su glavni problemi koji se još uvek “'vuku“ nastali mnogo ranije. Pred odbornicima gradskog parlamenta naći će se i predlog odluke o usvajanju Strategije zdravstvene zaštite za period 2017 - 2020. godina. Ovaj dokument u središte stavlja prioritete, a to su sve ciljne kategorije: deca, mladi, stari i radno stanovništvo, istakla je Gordana Damnjanović član veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu. Nova kategorija su osobe sa mentalnim poteškoćama. Prioritet je sekundarni nivo zdravstvene zaštite koji gradu Kragujevcu nedostaje, kao i jačanje kapaciteta sva tri nivoa zdravstvene zaštite. Na sednici Gradskog veća data je saglasnost na zaključenje ugovora o davanju na korišćenje osam radio stanica Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, sedam JKP “Čistoća“ , deset Upravi za vanredne situacije MUP - a Srbije i 35 Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije za protivgradne stanice. Grad Kragujevac izdvojio je blizu šest miliona dinara za zanavljanje celokupnog sistema komunikacije u vanrednim situacijama. Opredelili smo se za najsavremeniji sistem digitalne radio veze i to smo realizovali u saradnji sa RHMZ, koristeći njihove već postojeće frenkvencije, rekao je Dragoš Radovanović načelnik Odeljenja za vanredne situacije i planiranje odbrane. Istovremeno smo zajedno sa Sektorom za vanredne situacije MUP - a Srbije razvili i gradski interni sistem u kome su svi subjekti koji deluju u vanrednim situacijma objedinjeni na određenom broju kanala. Postojeće tehničke mogućnosti omogućavaju dalju dogradnju sistema i na taj način protivgradnu zaštitu mogu da unaprede i okolne opštine samo kupovinom radio stanica, jer repetitori koje smo mi finansirali, istakao je Radovanović, pokrivaju celo područje Šumadije.

Gradsko veće usvojilo je i program Zimske službe za održavanje gradskih ulica i drugih javnih površina i dalo saglasnost za zaključenje ugovora za uslugu zimskog održavanja lokalnih puteva između Gradske uprave za investicije i JKP “Čistoća“. Gradsko veće dalo je saglasnost na Memorandum o razumevanju za sporovođenje pilot projekta “Prva pomoć za decu“ zaključen između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministarke bez portfelja zadužene za demografsku i populacionu politiku, Crvenog krsta Srbije, Gradske optšine Savski venac i gradova Niš, Novi Sad i Kragujevac.

Projekat je namenjen deci predškolskog uzrasta. Kroz edukaciju o postupcima pružanja prve pomoći i načinu reagovanja u trenutku nezgode, kao i edukaciju dece o prevenciji zaštite reproduktivnog zdravlja koji će biti realizovan u vrtićima Leptirić, Naša radost, Čuperak i Ciciban biće obuhvaćeno 150 mališana.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');