Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac MUP Srbije o suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije
 
 

MUP Srbije o suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su prethodnih dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili 56 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više korupitivnih krivičnih dela.

 

U akcijama koje su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima sprovedene na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara uhapšeni su osumnjičeni koji su koruptivnim krivičnim delima oštetili budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica za više od 8,4 miliona evra. Takođe, u akciji usmernoj na suzbijanje sive ekonomije zaplenjeno je 31.627 boksova cigareta različitih marki bez akciznih markica, vrednosti oko 50 miliona dinara. Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice aerodroma ''Nikola Tesla'', četiri policijska službenika, bivši stečajni upravnik preduzeća ''Zastava Kovačnica u stečaju'', kao i zaposleni u preduzećima ''Železnice Srbije'', ''Poštanska štedionica – ekspozitura Vršac'', u banci ''Inteza - ekspozitura Pančevo'' i „Jugobanci-JU banci“ AD Kosovska Mitrovica, kao i vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima. U sklopu akcije zbog postojanja osnova sumnje da su počinili korupitivna krivična dela, krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv 40 osoba.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su bivšeg stečajnog upravnika preduzeća “Zastava Kovačnica” P. J. (1960), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja službenog lica. Postoje osnovi sumnje da je P. J., u periodu od februara do septembra 2016. godine, zaključio više štetnih poslova sa jednim preduzećem iz Podgorice o kovanju i prodaji proizvoda iz asortimana preduzeća ''Zastava Kovačnica“, po višetruko nižoj ceni od tržišne. Osumnjičeni je na taj način preduzeću „Zastava Kovačnica» naneo štetu od 10.839.867 dinara. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su zaposlenog u ''Jugobanci - JU banke“ AD Kosovska Mitrovica, ekspozitura Kragujevac, U. J. (1980), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pronevera. Postoje osnovi sumnje da je U. J. od januara 2016. do aprila 2017. godine, novac koji mu je bio poveren kao blagajniku prisvojio za sebe i to 4.180.534 dinara, 640 evra, 280 američkih dolara i 50 švajcarskih franaka. U cilju prikrivanja krivičnog dela, kako se sumnja, U. J. je uredno knjižio stanje kretanja gotovine u svojoj dinarskoj i deviznoj blagajni, čime je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist i oštetio ''Jugobanku - JU banku“ AD Kosovska Mitrovica, ekspozitura u Kragujevcu. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su P. N. (1950) i Đ. N. (1979), odgovorna lica preduzeća ''Fruta pak'' DOO, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja. Oni su, kako se sumnja, iskorišćavanjem službenog položaja odgovornih lica preduzeća ''Fruta pak',' koje je suinvestitor stambeno-poslovnog objekta u Kragujevcu, u toku 2011. godine, bez saglasnosti ''Erste banke“ i bez evidentiranja u poslovnim knjigama, lokal od kojeg su napravljena tri stana prodali fizičkim licima, iako im je bilo poznato da je lokal dat pod hipoteku kod navedene banke kao instrument obezbeđenja kratkoročnog revolving kredita. Time su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 14.978.070 dinara, za koliko su oštetili vlasnike stanova i budžet Republike Srbije na ime neuplaćenog PDV-a. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');