Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac ZAVOD ZA SMEŠTAJ ODRASLIH U KRAGUJEVCU: Proizvode hranu za 900 štićenika
 
 

ZAVOD ZA SMEŠTAJ ODRASLIH U KRAGUJEVCU: Proizvode hranu za 900 štićenika

Od skromnih početaka došli smo do toga da prodajemo proizvode i od tog novca obnavljamo prostorije, kaže direktor dr Vladica Stanojević Oko 120 tona mesa, 400.000 jaja, milion vekni hleba, na stotine kilograma povrća u plastenicima godišnje proizvedu radnici Zavoda za smeštaj odraslih osoba „Male pčelice“ iz Kragujevca, najvećem takvom centru u Evropi.

 

Proizvodnju ove količine hrane organizuje 300 zaposlenih, a pomaže im 900 štićenika u okviru radne terapije koja traje do četiri sata dnevno. - Od nekih skromnih početaka došli smo do toga da prodajemo proizvode, a novac koristimo za investicije i obnavljanje prostorija za smeštaj - kaže dr Vladica Stanojević, direktor zavoda i inicijator proizvodnje hrane.

Za relativno kratko vreme obnovljeno je 15.000 kvadrata životnog i radnog prostora, otvoreno 11 radionica, obnovljena farma koja je bila zatvorena pre 25 godina, izgrađena pekara i otvorena prodavnica. Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije izgradila je i novi paviljon, a u septembru u mestu Ravni Gaj otvara se Centar za obolele od Alchajmerove bolesti i dementne osobe.

Kapacitet jedinog ovakvog centra u Srbiji je 40 mesta, a kod republičkih vlasti je aplicirano za dogradnju. - Naš pristup je da socijalne ustanove treba da zarađuju. To je i vrsta terapije, a s druge strane, znatan doprinos budžetu. Imali smo sreće da je resorni ministar Zoran Đorđević to prepoznao - kaže dr Stanojević. On naglašava da je ove godine zavod konkurisao za šest projekata.

foto: KURIR

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');