Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Predstavnici Brna i Kragujevca razgovarali o konceptu “Pametan grad“
 
 

Predstavnici Brna i Kragujevca razgovarali o konceptu “Pametan grad“

Predstavnici Brna i Kragujevca razgovarali o konceptu “Pametan grad“ Za privrednu delegaciju Južnomorvske regije Češke Republike koju predvodi zamenik gradonačelnika grada Brno, Jaroslav Kačer, u zgradi Gradske uprave danas je priređen prijem.

 

Na sastanku je bilo reči o konceptu “Smart city“ koji je gradska vlada Brna usvojila 2015. godine. Grad Brno deo je evropskog projekta “Horizont 20-20“ u okviru koga se rekonstruišu energetska postrojenja. Naša namera je da izgradimo novo “pametno naselje“ a kako bi se stanovnici koji će tu živeti i raditi, uselili i tokom izgradnje, u međuvremenu im obezbeđujemo posao u IT struci, kazao je Jaroslav Kačer, koji je i predsednik komisije “Brno Smart City“.

Trudimo se da što više stvari ljudi danas urade elektronski, dodao je Kačer, i naveo primer elektronske kupovine karte javnog gradskog prevoza i plaćanja iznošenja smeća. Naš glavni cilj je da korišćenje svih gradskih usluga bude što udobnije a jedan od osam principa na kojima se zasniva naš “Smart city“ je otvorenost koji nam pruža mogućnost da za naše usluge biramo najpovoljnijeg ponuđača. Ova grana privrede se veoma razvija i ima puno udruženih firmi koje nude rešenja u tom pravcu, i zato je jako bitno da i gradovi budu spremni i udružuju se kako bi kroz zajednički pristup imali bolje uslove od tih firmi, objasnio je Jaroslav Kačer.

Isustva o konceptu “Smart City“ u sada su nam jako značajna. Rešenja koja budemo našli u tom smislu u narednom periodu, za grad Kragujevac bi trebalo da budu fiansijski prihvatljiva, a ujedno i funkcionalna što je u praksi već negde moralo da bude dokazano, rekao je ovom prilikom Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika. U ovom trenutku mi moramo da smanjimo troškove javne rasvete, unapredimo sistem javnog gradskog prevoza koja mora biti brži, efikasniji i jeftiniji, smanjimo potrošnju električne energije u javnim zgradama ali i građanima omogućimo da sa što manje dolazaka u zgradu Gradske uprave, mnoge administrativne poslove odrade elektronski.

Imajući u vidu da projekat “Pametan grad“ ima nameru da implementira i grad Kragujevac, razmena iskustava sa stručnjacima iz Brna, biće veoma značajna u budućnosti dodao je Momčilović. Današnjem prijemu prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad“ Danilo Savić i član veća za komunalne delatnosti Vladimir Maksimović.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');