Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prijem za predstavnike romskih organizacija
 
 

Prijem za predstavnike romskih organizacija

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, član Gradskog veća za obrazovanje prof. dr Nedeljko Manojlović u zgradi Gradske uprave upriličio je prijem za predstavnike romskih organizacija.

 

Čestitajući sugrađanima, pripadnicima romske manjine nacionalni dan, prof. dr Manojlović se predstavnicima udruženja zahvalio na dosadašnjoj uspešnoj i kvalitetnoj saradnji i pozvao da zajednički učestvuju u izradi novog Lokalnog akcionog plana, jednog od najvažnijih dokumenata kojima će se prikazati prioriteti i potrebe pripadnika ove nacionalne manjine ali i markirati pitanja i problemi sa kojima se Romi danas susreću.

Položaj romske zajednice u Srbiji je veoma loš, oni su suočeni sa brojnim problemima, ali Grad Kragujevac čini sve da poboljša status romske nacionalne manjine i jedan je od potpisnika Deklaracije o unapređenju položaja Roma, kaže prof. dr Nedeljko Manojlović, član GV. Pored toga, usvojen je LAP u okviru kojeg funkcioniše Mobilni tim, a romskoj zajednici pružamo podršku i programima i projektima od javnog interesa za grad za koje su nedavno potpisani ugovori, podsetio je član Gradskog veća za obrazovanje i istakao da je osnovni cilj saradnje lokalne samouprave i romskih udruženja upravo poštovanje tradicije Roma ali i poboljšanje kvaliteta života i njihovog položaja u društvu.

Prema rečima Zorana Pavlovića, koordinatora za romska pitanja, Kancelarije za Rome koja u okviru Gradske uprave za vanprivredu funkcioniše više od decenije, najveći rezultati postignuti su u oblasti obrazovanja. Pored problema sa kojima se susreću pripadnici romske nacionalne manjine na prijemu se govorilo i o novim izazovima i idejama koje bi trebalo realizovati a koja nose i veća očekivanja. Druga dekada Roma bavi se pitanjima stanovanja i zapošljavanja romske populacije i uopšte boljih materijalnih mogućnosti kako bi postali ravnopravni članovi društvene zajednice, a samo uz podršku većinske populacije je to moguće ostvariti.

Međunarodni dan Roma obeležava se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. u Londonu, koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na težak položaj ove nacionalne manjine. Ove godine u Kragujevcu biće obeležen nizom manifestacija.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');