Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Naučni skup "Svetski dan imunologije 2018"
 
 

Naučni skup "Svetski dan imunologije 2018"

Naučni skup ,,Svetski dan imunologije 2018.“ koji će biti održan u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, u četvrtak 26. aprila 2018. godine sa početkom u 10.00 sati.

 

U velikoj meri zahvaljujući rezultatima imunologa angažovanih u Centru za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je u poslednjih desetak godina, po ukupnom faktoru uticaja i citiranosti naučnih radova i broju dobijenih međunarodnih projekata, jedna od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji.

U skladu sa tim, povodom proslave svetskog dana imunologije, Univerzitet u Kragujevcu biće domaćin naučnog skupa ,,Svetski dan imunologije 2018.“ koji organizuje Društvo imunologa Srbije-Podružnica za Centralnu Srbiju i Centar za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija. Imunolozi Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ugostiće svoje kolege, eminentne srpske imunologe Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za medicinska istraživanja Vojnomedicinske akademije, Medicinskog fakulteta Univerziteta Odbrane i Departmana za biomedicinske nauke Univerziteta u Novom Pazaru.

Svaka istraživačka grupa predstaviće svoje rezultate publikovane u vodećim međunarodnim naučnim časopisima u poslednjih godinu dana. Saopštenja će biti predstavljena kroz četiri tematske celine: Imunosupresija mezenhimalnim matičnim ćelijama, Inflamacija/Imunoregulacija, Antitumorska imunost, Galektin 3 i inflamacija. Na naučnim sesijama će biti razmatrani molekulski mehanizmi odgovorni za imunosupresivne efekte mezenhimalnih matičnih ćelija, uloga i značaj Galektina 3 u imunopatogenezi inflamacijskih i autoimunskih bolesti, a biće predstavljeni i savremeni pristupi modulacije anti-tumorske imunosti.

Kako je trenutno u toku poslednja faza izgradnje Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, koji će biti jedan od najbolje opremljenih naučnih centara za istraživanja iz imunologije, molekulske i regenerativne medicine u Jugoistočnoj Evropi, ovaj naučni skup biće idealna prilika da istraživači iz Kragujevca ojačaju postojeću i unaprede buduću naučno-istraživačku saradnju sa imunolozima ostalih državnih univerziteta, a u cilju razvoja nauke u Srbije.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži