Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac dobio 11,3 miliona dinara iz republičke kase
 
 

Kragujevac dobio 11,3 miliona dinara iz republičke kase

Grad Kragujevac je iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike, na osnovu Javnog poziva, kao jedna od 14 lokalnih samouprava, dobio 11,3 miliona dinara za potpunu energetsku sanaciju Osnovne škole “Prota Stevan Popović“ u Čumiću. Pored zamene stolarije, postavljanja izolacije i unutrašnje LED rasvete, biće zamenjen i način grejanja odnosno prelazak sa električne energije na biomasu.

 

Ugovor o dodeli sredstva potpisali su danas Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike i Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika Kragujevca. Dobijena sredstva upotrebićemo za energetsku sanaciju najstarije škole u Šumadiji, osnovane 1792. godine - rekao je Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika Kragujevca zahvaljujući se Vladi Srbije i resornom ministarstvu što su prepoznali značaj tog projekta. Osim što je najstarija, škola koju pohađa 119 učenika, nalazi se na seoskom području što je za nas veoma važno jer želimo da obezbedimo jednake uslove školovanja za svu decu. Momčilović je podsetio da je ovo drugi projekat sa kojim je Kragujevac aplicirao i dobio sredstva. Prethodno je odobreno 15 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti škole “Stanislav Sremčević“ sa preko 1000 učenika.

Rezultat zamene stolarije, unapređenja sistema za grejanje i unutrašnjeg osvetljenja, je ušteda u potrošnji električne energije od 50 posto dok su troškovi toplotne energije manji za 25 procenata. Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva koja su dodeljena javnim pozivom iznose do 125 miliona dinara, a pored Kragujevca sredstva su dobili Osečina, Bosilegrad, Krupanj, Irig, Kraljevo, Kragujevac, Ćuprija, Velika Plana, Svilajnac, Kanjiža, Bela Palanka i Knjaževac.

Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije u 2019. godini iznosiće 500 miliona dinara, koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine, najavio je ministar Aleksandar Antić i pozvao sve lokalne samouprave da se spreme za sledeću godinu jer ćemo, kako je rekao, imati ozbiljne tendere i moći ćemo da podržimo veliki broj opština i projekata. Antić je ukazao na to da se takve investicije otplate u dve - tri godine. Do sada su mere energetske efikasnosti, u koje je uloženo 415 miliona dinara, sprovedene u 39 javnih objekata u kojima je potrošnja energije u proseku smanjena za 40 odsto.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');