Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Položen kamen temeljac za prvu javnu garažu u Kragujevcu
 
 

Položen kamen temeljac za prvu javnu garažu u Kragujevcu

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i direktor JKP Šumadija Nemanja Dimitrijević položili su danas kamen temeljac za izgradnju prve nadzemne višeetažne blokovske garaže, na prostoru nekadašnjeg parkinga između ulica Kneza Miloša i Branka Radičevića. Objekat za čiju je izgradnju JKP Šumadija opredelila 360 miliona dinara, imaće suteren, prizemlje i pet spratova koji će moći da prime 200 vozila.

 

Posle Beograda, ovo je prva tzv. „zelena garaža“ koja će biti urađena u skladu sa zahtevima održivog razvoja i ekološkim trendovima. Ovo naselje dobiće lepu zgradu, koja će svojim izgledom oplemeniti taj prostor. Na krovu objekta pored solarnih panela koji će proizvoditi enregiju za rad garaže, nalaziće se i zelena površina. Rok za završetak radova, koje izvodi konzoricijum firmi Strabag Beograd i Strabag Austrija, je 210 radnih dana, odnosno 31. avgust 2020. godine.

Nakon završetka prve garaže, rekao je Dimitrijević, očekujemo podršku grada za izgradnju tri nove nadzemne garaže koje će u značajnoj meri doprineti rešenju problema parkiranja u našem gradu. Ovo je samo početak investicionog ciklusa, istakao je Nemanja Dimitrijević i dodao da će uskoro biti raspisan tender za rekonstrukciju Zelene pijace, 100 autobuskih stajališta i uređenje grobalja. Pre pet godina Kragujevac je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imao oko 25 000 lica, a danas je taj broj ispod 17 000. Bez obzira na migracije Kragujevčana ka Beogradu i drugim centrima van zemlje, broj stanovnika ne opada već se uvećava dolaskom nove radne snage u Kragujevac i nastavak tog trenda očekujemo i u budućnosti, poručio je gradonačelnik Radomir Nikolić. Podatak da imamo 8000 manje nezaposlenih jasno pokazuje da se povećava potrošačka moć i kreditna sposobnost građana. Gužva je na ulicama sve veća, a time i problemi u dinamičkom i stacionarnom saobraćaju, koji će biti rešeni izgradnjom novih saobraćajnica i javnih garaža.

Stacionarni saobraćaj odnosno potrebu građana za parking mestima rešavaćemo izgradnjom ovakvih garaža i zbog toga planiramo da izgradimo još tri, uglavnom na prilazima gradskom jezgru, kod Zastavinog solitera, iza Gradske uprave i na Trgu kod fontane.

Izvrsni menadžer Marketing Koncept grupe, Stefan Svičević Koncept, u izjavi za digitalne medije KragujevacOnline.rs i Kragujevac.biz pozdravio je izgradnju prve nadzemne garaže. Svičević je nakon toga prokomentarisao izjavu direktora JKP Šumadija koja se odnosi na najavu druge dve garaže: Na trgu kod fontane je prevashodno potrebna sanacija fontane koja godinama ne radi i lošem je stanju, a prema informacijama iz Gradske uprave na zelenoj površini u blizini trga Narodnog fronta je prvobitno najavljena izgradnja spomenika stradalima na Košarama uz očuvanje zelene površine. Pored toga nije precizirana lokacija kod Zastavinog solitera. Adaptacija objekta Tržnice je takođe najavljena, ali se ne pominje neophodno izmeštanje tezgi oko objekta i konačno uređenje tog dela u centru grada. Nakon komentara ponovo je ukazivao na prioritetno rešavanje fasada starih zgrada u gradskom jezgru, koje osipanjem ugrožavaju bezbednost prolaznika.

Ovo je, nakon ulaganja u mehanizaciju JKP Šumadije, najveći projekat do sada od smene vlasti. Od ovog projekta mnogo čekujemo u svakom smislu i verujemo da ćemo vrlo brzo započeti i veće investicije od ove. Ponosni smo na to da smo uspeli grad i gradska preduzeća finansijski da stavimo na noge, da možemo da uđemo u ovakve investicije. Danas imamo moderan komunalni sektor koji je značajno podigao kvalitet usluga, a na tome ćemo raditi i dalje, poručio je Nikolić.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži